Na današnji dan prije 74 godine Split je oslobođen od fašističke okupacije. Svojim priopćenjem se oglasio i splitski SDP. Priopćenje koje potpisuje predsjednik SDP-a Split Goran Kotur prenosimo u cijelosti i autentično:

Dan oslobođenja Splita od fašističke okupacije u našem se gradu od strane vlasti obilježava samo reda radi. Hrvatska je po snazi antifašističkog partizanskog pokreta bila svjetski fenomen, a Split fenomen unutar Hrvatske. Sramota je da u takvom gradu kao što je naš niti jedna ulica ne nosi ime povezano s hrvatskim partizanima i antifašističkom borbom. Čak i inicijativu da se Ulici kneza Višeslava vrati ime Partizanska ulica mnogi smatraju “ekstremnom”, iako je ta inicijativa civilizacijsko, a ne političko pitanje.

Doduše, u državi u kojoj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je ustaški pozdrav “za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, ništa nas po pitanju odnosa prema hrvatskom antifašizmu ne može iznenaditi. Anti-antifašisti vjerojatno nisu svjesni da napadima na antifašizam i prvog čovjeka antifašističke borbe Josipa Broza Tita neizravno dovode u pitanje hrvatske granice. Ako je Italiji Istru, Rijeku, Zadar i druga područja nakon Drugog svjetskog rata “oteo zločinac”, onda nije nemoguće da se Hrvatskoj postavi pitanje o legitimitetu naših granica.

Politički kratkovidni dužnosnici na čelu s Predsjednicom očito ne shvaćaju implikacije aktivnosti poput fotografiranja zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija s četničkom zastavom. Njima očito nije jasno da je odlučna afirmacija antifašizma u hrvatskom nacionalnom interesu. Umjesto toga, Predsjednica uklanja bistu Josipa Broza Tita iz svog Ureda. Nikome ne pada na pamet predložiti da se jedna od zgrada Europskog parlamenta u Bruxellesu ili Strasbourgu nazove imenom Josipa Broza Tita, koji je za mir i suradnju u Europi učinio više od mnogih po kojima se zovu zgrade Europskog parlamenta. Na žalost, kod nas još uvijek uski ideološki okviri prevladavaju nad civilizacijskim vrijednostima ali i stvarnim nacionalnim interesima.

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split3 KOMENTARI

  1. Sramota je da danas 27 godina nakon krvavog rata, u kojemu smo spriječili da nas nasljednici istih tih “osloboditelja” oslobode života i domovine postoje štovatelji tih i takvih “osloboditelja”. Sramota je da nakon saznanja u monstruznim zločinama koje su “oslobodioci” počinili nakon završetka II sv.rata, nad pretežno Hrvatskim civilima i razoružanim Hrvatskim vojnicima, da postoji ijedan spomenik u čast tih monstruma.A još je veća sramota da postoje ljudi,političari koji u današnjoj Hrvatskoj spominju i žele slaviti tekve”oslobodioce”.A najveća naša sramota je što im je to dopušteno.

    • bruno, ti partizani su bili rođeni splićani, boduli, vlaji ka šta si i ti vjerovatno vlaj, koji su se borili protiv talijanske okupacije, stvarno ne triba biti puno pametan za to zaključit i takvi ka ti su najveća sramota za Split i Dalmaciju.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime