Savjet za obrazovanje splitskog SDP-a pozdravio je otvaranje Poziva za stipendije Grada Splita učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja te sportašima. Pozivaju sve zainteresirane učenike i studente sportaše da se prijave.

–  Studenti sportaši mogu se javiti na natječaj do 8. studenog, a učenici i studenti slabijeg imovinskog stanja koji ispunjavaju uvjete iz poziva mogu se za primanje naknade javiti do kraja travnja, ali naglašavamo da prijava podnesena do 30. studenog 2018. godine omogućava početak stipendiranja za učenike od rujna 2018. godine, odnosno za studente od listopada 2018. godine. Sve prijave podnesene nakon 30. studenog realizirat će se od mjeseca podnošenja i za učenike i za studente. Važno je napomenuti kako pravo ostvare svi koji ispunjavaju uvjete, pa bi zaista bila šteta da se propuste prijaviti na poziv. http://www.stipendije.info/hr/stipendije/institucije/grad_split/

Podržavamo prijedlog da stipendije, nagrade za izvrsnost i bespovratna sredstva iz proračuna EU-a više ne ulaze u limit za poreznu olakšicu. Dobro je da je i Ministarstvo financija uočilo problem i prihvatilo ovakav prijedlog. Očekujemo da takav Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak što prije prođe saborsku proceduru, te da se kod utvrđivanja prava na osobni odbitak za uzdržavane članove stipendije više ne uzimaju u obzir. Tada više neće biti situacija u kojoj se moraju vraćati nagrade zbog toga što bi obitelj s nagradom bila „u minusu“ ili da se pak iz istog razloga učenici ili studenti ne prijavljuju za stipendije.

Savjet za obrazovanje podsjeća i da je pokrenulo Inicijativu za provođenjem GOO u osnovne škole jer naša stvarnost zorno dokazuje ono što istraživanja pokazuju: obrazovni sustav ne odgovara u dovoljnoj mjeri potrebama te uloge, a mladi nemaju razvijene demokratske vrijednosti i kompetencije u onoj mjeri u kojoj se to očekuje. Nedostaju im primjenjiva znanja, prilike za participaciju i prilike da razviju vještine te demokratske stavove jer imaju nisku razinu političke pismenosti. Istraživanja pokazuju kako, primjerice, mnogi ne znaju razliku između tekućeg i žiro računa. Građanski odgoj uključuje i učenje o tome kako voditi osobne financije po uzoru na razvijene članice EU. Kroz osobne financije učenici bi naučili raspolagati novcem, stekli navike i uvidjeli važnost podmirenja obveza na vrijeme (živimo u državi gdje je normalno da se kasni s plaćanjem te se generiraju obveze svih sudionika platnog prometa), spoznali razlike između tekućeg i žiro računa, planirali osobni proračun na tjednoj i mjesečnoj bazi. Kad smo kod tekućeg i žiro računa, stipendije se više ne moraju isplaćivati isključivo na žiro računa nego mogu i na tekući račun, zato je bitno da stipendije ne ulaze u limit za poreznu olakšicu.

Provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja krenulo je u 11 hrvatskih gradova prema riječkom modelu. Svi se potiču na proaktivno djelovanje, traženje informacija, preuzimanje inicijativa i participiranje u životu zajednice odnosno na shvaćanje pojedinca kao bitnog člana zajednice.

Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja i u splitske škole treba među ostalim poslužiti i kao poticaj nadležnom ministarstvu da se taj predmet uvede u obrazovni sustav svih škola.

Podsjećamo na ciljeve Zakona o odgoju i obrazovanju: Odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Savjeta za obrazovanje splitskog SDP-a, prof. Suzana Kačić-Bartulović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime