SDP Split o problemima s vodom: Građanima Splita i okolice za nekoliko godina će preostati samo kukanje kako im je voda preskupa

"U skoroj budućnosti za očekivati je da će Vodovod biti proglašen podkapacitiranim za vođenje ovako velikih projekata i da će upravljanje projektima morati dati na javnu nabavu."


Danijel Kukoč, član Gradskog odbora SDP-a Split i vijećnik u Županijskoj skupštini uputio je priopćenje u ime SDP Split u kojem ‘objašnjava probleme o pročišćivaću’ za koji su svi prijašnji planovi odnosno projekti propali, kao i novci za njih, a sada ‘Vodovod uzima komercijalni kredit od 20 milijuna eura za Uređaj za obradu pitke vode pod uvjetima lošijim od tržišnih’.


Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“SVE ŠTO STE ŽELJELI ZNATI O PROČIŠĆIVAĆU A NISTE SE USUDILI PITATI

Polemika koja je zadnjih dana vođena na splitskoj političkoj sceni oko Uređaja za obradu pitke vode u mnogome podsjeća na filmove za odrasle u kojima loši glumci glume junake.

Tako su se i PR službe grada Splita i Vodovod i kanalizacija kroz razna priopćenja probale oprati od kiše koja neumorno pada posljednjih dana i eto zamućuje splitsku vodu.

„Banovina“ se odmah javila priopćenjem u kojem obavještava stanovništvo da je to jedina vlast koja je taj problem detektirala i aktivno sa Vodovodom radi na rješenju istog.

S druge strane Vodovod pokušava javnosti isprati uši s pričom da su oni povukli najviše novaca u Hrvatskoj.

Međutim, dobro upućenim u stanje vodoopskrbnog sustava ovakva kvaliteta vode ne bi trebala biti nikakvo iznenađenje. Uzroci su brojni, a nastali su neodgovornim razvojem aglomeracija koje se nalaze u zaštićenom slivnom području rijeka Jadro.

Činjenica je da se radi o ozbiljnom ekološkom problemu, kojeg se ni u kom slučaju ne bi trebalo politički zloupotrebljavati.

Stara mudra poslovica kaže da je povijest učiteljica života zato naglašavamo neke manje znane ali lako provjerljive činjenice:

  • prva crpna stanica u splitskom vodoopskrbnom sustavu, koja je puštena u pogon 1926. godine, imala je grubu i finu rešetku na zahvatu vode na Dioklecijanovu kanalu, pješčani filtar, taložnicu i vodospremu čiste vode,
  • osamdesetih godina prošlog stoljeća Vodovod je izgradio pilot postrojenje koje je trebalo dati ulazne parametre za projektiranje Centralnog uređaja za obradu pitke vode. Ovaj projekt je propao.
  • godine počela je sa radom Agencija „EKO Kaštelanski zaljev“ koja je u svom izvornom programu imala izgradnju Centralnog uređaja za obradu pitke vode. U zamahu izrade projekta 2000 god. Vodovod je donio odluku da od Agencije preuzima svu dokumentaciju te da sam gradi Centralni uređaj.

Projekt je naravno propao, a i novci s njim.

Potrebno je naglasiti i da se prilikom pripreme dokumentacije za Projekt aglomeracije Split-Solin razmatrao i projekt izgradnje Uređaja za obradu pitke vode i to na inzistiranje EKO Kaštelanski zaljev, ali je od strane nositelja izrade koncepcijskih rješenja i Studije izvodljivosti Hrvatskih voda isti izbačen zbog priuštivosti samog Projekta.

Ista institucija uz političku pomoć vertikale vlasti izbacuje Agenciju EKO Kaštelanski zaljev sa provedbe svih ovih projekata, raspušta stručni kadar Agencije i projekte dodjeljuje na upravljanje Vodovodu koji se hvali povlačenjem novaca, a da lipe još vidjeli nisu.

S druge strane Vodovod sada uzima komercijalni kredit od 20 milijuna eura za Uređaj za obradu pitke vode pod uvjetima lošijim od tržišnih, a samo se sa područja pod upravljanjem Vodovoda na račun Hrvatskih voda svake godine slije vrijednost jednog Uređaja.

U skoroj budućnosti za očekivati je da će Vodovod biti proglašen podkapacitiranim za vođenje ovako velikih projekata i da će upravljanje projektima morati dati na javnu nabavu.

I tako će na ovim projektima netko zaraditi lijepe novce, domaća struka će biti izbačena sa istih, a građanima grada Splita i okolnih gradova za nekoliko godina će preostati samo pitanje Di su pare? I  kukanje kako im je voda preskupa.

Ali tada će biti kasno i neće biti PR službe koja će moći „popeglati“ priopćenje.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime