SDP Split: Ministar Vili Beroš potpisivanjem izvješća o Domu za starije i nemoćne Split skočio je u vlastita usta

"Niti malo ne iznenađuje to što HDZ-ovi ministri prikrivaju odgovornost stranačkih kolega"

– Niti malo ne iznenađuje to što HDZ-ovi ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković prikrivaju odgovornost stranačkih kolega i ključne informacije u objedinjenom izvješću o postupanju u vezi sa suzbijanjem širenja virusa COVID-19 u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj u Splitu. Nakon što je izvješće, poslije više od dva mjeseca izvlačenja ugledalo svjetlo dana, i dalje nemamo odgovore na ključna pitanja.


Zakašnjelo pozivanje epidemiologa pokušava se prikriti verbalnim akrobacijama. Ministar zdravstva Vili Beroš potpisivanjem izvješća o Domu za starije i nemoćne Split elegantno je skočio u vlastita usta. Svaki febrilitet, visoka temperatura i respiratorni simptom su alarm za hitno postupanje, pogotovo kod rizičnih skupina, rekao je 9. travnja Vili Beroš. U izvješću stoji da su štićenici do 6. travnja dobivali temperaturu, ali se nije sumnjalo na SARS CoV2, te da je takvo postupanje u skladu s uputama i preporukama svih nadležnih tijela. Nije poznato da je u međuvremenu došlo do značajnih znanstvenih otkrića o bolesti COVID-19, ali je poznato da je ministar Vili Beroš u međuvremenu otkrio koliko javno iznošenje istine o ovako ozbiljnim greškama nanosi političke štete HDZ-u, pa je brzo promijenio ploču.

Ovaj dio izvješća predstavlja tek vrh ledenog brijega. Naime, u izvješću se nigdje ne spominje da se u Domu nisu držali minimalnih uvjeta za pružanje socijalne skrbi po kojima spavaonica za korisnike drugog i trećeg stupnja usluge može imati najviše tri ležaja. Većina umrlih štićenika živjela je na drugom katu i tamo su korisnici drugog i trećeg stupnja usluge boravili u četverokrevetnim sobama, ili u dvokrevetnim sobama nije bila osigurana propisana površina. Kršenje Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalne skrbi u Domu uočila je inspekcija prije pet godina, a sada se to niti ne spominje, bez obzira na to što se situacija nije promijenila. 19 štićenika je umrlo, a očito je i dalje kriv virus. Ako je i od HDZ-ovih ministara, previše je! Cjepivo protiv virusa možda ćemo čekati još neko vrijeme, a cjepivo protiv štete koje čini HDZ možemo zajedno naći već 5. srpnja.- priopćio je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime