Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava SDP Split poslao je priopćenje u kojem traže od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da osigura sredstva za uvođenje Građanskog odgoja u prijedlogu proračuna. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava ponovno otvaramo  pitanje uvođenja Građanskog odgoja ne samo kao međupredmetne teme već kao izbornog predmeta u splitske osnovne škole, a prema tzv. „riječkom modelu“ jer su teme koje poučava nezaobilazne i neprocjenjive za razvoj mladih kao slobodnomislećih osoba. Društvo koje želi biti neovisno i održivo, već danas poučava djecu i mlade znanjima, vještinama i stavovima koja će im otvoriti vrata svijeta i omogućiti da budu subjekti u globaliziranom svijetu. Društvo koje želi biti priznato među drugim suvremenim društvima poučava djecu i mlade da poštuju i čuvaju plemenite dijelove vlastitog povijesnog i kulturnog naslijeđa uvijek imajući na umu poštovanje prema onima koji su različiti. Ciljevi građanskog odgoja i obrazovanja su stvaranje svijesti kod učenika o važnosti politike; stvaranje privrženosti demokratskim načelima; razvijanje tolerancije prema svim društvenim skupinama; osposobljavanje mladih za političko sudjelovanje; razvijanje komunikacijskih sposobnosti i suradnje;razvijanje sposobnosti pregovaranja i kritičkog mišljenja; razvijanje osjećaja domoljublja i odgovornosti prema zajednici.

Zar je to splitskoj vladajućoj nomenklaturi ovo nedovoljno važno ili suprotno njihovom stilu upravljanja  pa ne žele osigurati mogućnost izbornog predmeta i educirati buduće glasače?

Podsjećamo i da takozvana „Škola za život“ nije cjelovita kurikularna reforma i nije usklađena sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije koja je izglasana konsenzusom u Hrvatskom saboru još 2014. Odustalo se od 9-godišnjeg obveznog obrazovanja, posebnih programa za darovite učenike i djecu s teškoćama, iščezle su strateške odluke o manje obveznosti, a više izbornosti nastavnih predmeta, odustalo se od jasne promjene načina praćenja, vrednovanja i ocjenjivanja, promjene državne mature i sustava natjecanja.

Ne trebaju nam kozmetičke promjene i mijenjanje forme umjesto sadržaja, potrebna nam je cjelovita kurikularna reforma koja ne smije igračka unutar koalicijske Vlade premijera Plenkovića. Predsjednik Vlade RH ujedno je i predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije – odgovornost za rezultate ne može biti samo na ministrici Divjak nego, prije svega i svih, na premijeru!

Općom deklaracijom o ljudskim pravima uspostavljeni su temelji međunarodnog poretka usidrenog u poštivanju ljudskog dostojanstva, kao i jednakih i neotuđivih prava svakog čovjeka. Načela Opće deklaracije ugrađena su i u Ustav Republike Hrvatske, koji u svojim odredbama sadržava najviše standarde zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Imamo pravo na obrazovanje, ne sputavajte nas i ne oduzimajte pravo na izbor. Gradonačelniče, osigurajte sredstva za uvođenje Građanskog odgoja u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu i time pokažite koliko ste za vladavinu prava!

Suzana Kačić-Bartulović, prof., predsjednica Savjeta za obrazovanje GO SDP-a Split”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime