SDP-ovci gradskoj vlasti: “Pokažite nam tu vertikalu kako ne bi za pet godina opet trpjeli smrad i gušili se u smeću!”

SDP-ovi čelnici gradskih kotara ne slažu se s načinom uvođenja zelenih otoka u kotare

Iz SDP-a Split stiglo je priopćenje koje potpisuju predsjednici vijeća gradskih kotareva iz redova SDP-a o uvođenju zelenih otoka u Gradu Splitu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:


– Kotarska vijeća su mala tijela sastavljena od sedam predstavnika građana, koja volonterski, dakle bez ikakve naknade za svoj rad, pokušavaju građanima podignuti kvalitetu života u njihovom kvartu. Uglavnom su nadležna za male komunalne zahvate te ukazivanje Gradu na veće komunalne i infrastrukturne propuste. Uz konstantnu komunikaciju s građanima, svakodnevno se komunicira s Gradom i gradskim službama i tvrtkama. Proračuni gradskih kotareva, točnije decentralizirana sredstva koja su im na raspolaganju iz gradskog proračuna, su apsurdno skromni jer godišnje imaju na raspolaganju oko 130 tisuća kuna. Kad uzmemo u obzir da jedno sportsko igralište šire namjene košta gotovo milijun kuna, jasno je koliko se malo s takvim sredstvima može napraviti. Isto tako je jasno da su potrebe građana konstantne te je stoga vrlo teško koordinirati zahtjeve građana i rad gradskih službi s ciljem podizanja kvalitete života u našim kvartovima s toliko malim proračunima. Nužno je povećati proračunska sredstva koja će biti na raspolaganju gradskim kotarima i mjesnim odborima, jer je to direktan način za podizanja kvalitete života svih naših sugrađana, a što bi nam svima trebao biti cilj.

Uvođenje „zelenih otoka“ odnosno mjesta na kojima će se odvojeno prikupljati otpad je svakako hvale vrijedna mjera koja će se na žalost provoditi zbog toga što je to europska, a posljedično i nacionalna obveza, a ne zbog toga što je kod nas sazrela svijest o potrebi prelaska na model kružnog gospodarstva. Predstavnici kotara su obaviješteni da moraju pronaći lokaciju za „zelene otoke“, uskladiti ih sa ostalom infrastrukturom za prikupljanje otpada, a danas je iznesen prijedlog i da će možda morati provoditi edukaciju građana te sve to financirati iz ionako sramotno niskih proračuna.

Mi, predsjednici splitskih kotareva iz redova SDP-a smatramo da se uvođenje „zelenih otoka“, što apsolutno podržavamo, mora financirati izravno iz gradskog proračuna, a nikako iz kotarskih sredstava ukoliko zaista želimo podizati kvalitetu života naših sugrađana, što vjerujemo da nam je svima cilj. Nadalje, iskreno se nadamo da se među svim zaposlenim gradskim službenicima u Banovini može naći stručna osoba ili bar osoba koju se može educirati da provede edukaciju u svrhu podizanja svijesti o značaju razvrstavanja otpada za našu budućnost.

Na kraju, uputili bi HDZ-ovu gradsku vlast da ne proziva vijećnike u gradskim kotarevima i mjesnim odborima, koji su volonteri, već da izvrši pritisak na HDZ-ovu županijsku vlast da konačno dovrši izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Lećevici. Županijska tvrtka Regionalni centar čistog okoliša osnovana još 2005. godine. Ako dođe do dodatnog kašnjenja u pitanje dolazi odlaganje otpada ne samo iz Splita nego i iz drugih gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gospodo iz HDZ-ove gradske vlasti, pokažite nam tu vertikalu, ako uopće funkcionira, kako ne bi za pet godina opet morali trpjeti smrad i gušiti se u smeću! – poručili su iz SDP-a u priopćenju koje potpisuju Damir Barbir (SDP), predsjednik Vijeća Gradskog kotara Trstenik, Davor Matijević (SDP), predsjednik Vijeća Gradskog kotara Blatine-Škrape, Josip Perić (SDP), predsjednik Vijeća Gradskog kotara Mertojak, Igor Radovniković (SDP), predsjednik Vijeća Gradskog kotara Lovret, Iva Tukić (SDP), predsjednica Vijeća Gradskog kotara Lučac-Manuš.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime