– Želimo da kvalitetna zdravstvena skrb bude jednako, lako i brzo dostupna svima, a ne samo privilegiranima – istaknuli su SDP-ovci na današnjoj Tribini „Zdravstvo na zdravim nogama“ u Splitu.

O tome kako osigurati socijalni i solidarni, neovisni i samoodrživi zdravstveni sustav uz poboljšanje prava pacijenata, ali i zadovoljstvo zaposlenih govorili su predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak, saborski zastupnici prof. dr. Romana Jerković i Ranko Ostojić te predsjednik i članovi Savjeta za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doc. dr. Joško Markić, Boro Pejdo i Josip Perić.

Prof. Danko Vrdoljak osvrnuo se na najveće probleme s kojima se zdravstveni sustav suočava te naveo rješenja koja SDP nudi.

– U SDP-ovom programu najviše radimo na samoodrživosti zdravstvenog sustava, a posebno smo fokusirani na poboljšanje i praćenja ishoda liječenja. Sadašnji sustav nije učinkovit jer imamo gore rezultate i duže liste čekanja. Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima. Na dnu smo ljestvice po preživljavanju onkoloških pacijenata i to treba žurno mijenjati. SDP-ov plan temelji se na slijedećim modelima po kojima bi ga trebalo reformirati: „SUPER“ sustav vrijednosti (Samoodrživost; Učinkovitost; Pristupačnost; Efikasnost; Racionalnost); Sustav po mjeri čovjeka (bez uvođenja dodatnih plaćanja zdravstvenih usluga, jednake cijene za sve, centralizacija nabave); Sustav integriranih rješenja (integracija na regionalnoj razini uz zadržavanje radnih mjesta i bolju povezanost djelatnosti koja će rezultirati poboljšanjem kvalitete usluga kao i kvalitete života/zdravlja samih građana); Sustav dodatnih, nestandardnih usluga u popodnevnoj smjeni.

Saborski zastupnici SDP-a Romana Jerković i Ranko Ostojić podsjetili su da je u vrijeme SDP-ove Vlade dug u zdravstvu bio smanjen na rekordno niske razine. Kritizirali su ministra zdravstva rekavši kako on nije u stanju osigurati građanima solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno zdravstvo u kojem neće doći do povećanja participacije i cijene dopunskog osiguranja.

– Dugovi u zdravstvu su porasli do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to vodi potpunom kolapsu zdravstvenog sustava. U protekle gotovo 4 godine HDZ-ovih vlada javne bolnice u Hrvatskoj stvarale u prosjeku oko 90 milijuna kuna novog duga svaki mjesec. Još gore je što taj trend ubrzava pa su tijekom prvih 9 mjeseci 2019. godine bolnice u prosjeku stvarale oko 145 milijuna kuna novih dospjelih obveza mjesečno! Svjedoci smo i kako danas bolesnici sve teže dolaze na red za specijalističke preglede. Građani preglede čekaju mjesecima, čak i godinama što dovodi do tihe privatizacije zdravstva. Mnogi naši građani si to ne mogu priuštiti pa trpe zbog ove nepravde – istaknula je prof. Jerković.

Doc. Joško Markić ukazao je na opće nezadovoljstvo u društvu zbog zdravstvenog sustava.

– Sve stoji u mjestu, pomaka nema i to frustrira i pacijente i zdravstvene radnike. Zbog stanja u zdravstvu na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa smo na 24. mjestu od 35 zemalja Europe. SDP u svom zdravstvenom programu planira centralizaciju javne nabave, obvezno praćenje ishoda liječenja, uvođenje hitne helikopterske službe na području cijele zemlje te oslobađanje od plaćanja doprinosa ranjivih skupina, kao i nagrađivanje medicinskog osoblja. Nedostatak liječnika se odražava i na demografiju. U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji o skoro 8000 djece brinu umirovljene pedijatrice, a nedostatak pedijatrijske skrbi je razlog zbog kojeg mladi ne žele svoje obitelji planirati u određenim područjima. Puno je problema kojima treba postupati cjelovito, a program SDP-a nudi upravo takva rješenja.

Boro Pejdo je ukazao da zbog niskih plaća, neadekvatnih uvjeta rada i nepravde, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku. Osim toga, u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara pa se zbog te činjenice smanjuju odjeli i kapaciteti bolnica. Učinkovito i kvalitetno zdravstvo je želja svih naših građana te ono mora biti jedan od naših nacionalnih ciljeva. Građani ne smiju ispaštati zbog loše zdravstvene administracije – zaključuje Josip Perić.

Opće je suglasje svih sudionika Tribine kako je pri izradi programa i mjera za poboljšanje zdravstva potrebno, u suradnji s udrugama pacijenata, sa stručnim udrugama te sa svima zaposlenima u sustavu, postići politiku suglasja koja će nas u konačnici voditi prema tome da naše zdravstvo bude doista na zdravim nogama te da bude najbolje moguće za sve naše građane.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime