Satelitske snimke otkrile šokantnu dinamiku širenja: Karepovac se zadnjih 15 godina gotovo udvostručio!

Otpad na Karepovcu u ovom trenutku zauzima površinu od 26 hektara pa je pri tom nastalo brdo visine 50-ak metara. Donosimo animacije koje otkrivaju dinamiku širenja zadnjih 15 godina

Odlagalište otpada Karepovac postoji već 53 godine. Na njemu ne odlaže komunalni otpad samo grad Split, već i šira okolica. Da je Karepovac prava ekološka bomba godinama znaju stanovnici koji žive neposredno u blizini odlagališta, no šira svjesnost građana o ovom problemu narasla je do neslućenih granica diljem grada i okolice početkom sanacije, kada se prvih zahvatima bagera nesnosan smrad proširio kilometrima.


Karepovac postoji od 1964. i na njemu odlaže Split i cijela okolica. 2017. godine tamo je otpad odlagalo čak 15 jedinica lokalne samouprave. Godišnje se na Karepovac odloži oko 130 tisuća tona otpada. U ovom trenutku, otpad zauzima površinu od 26 hektara pa je pri tom nastalo brdo visine 50-ak metara. Karepovac je tako dosegao svoje limite i da sanacija nije počela, gradu bi prijetila prava ekološka katastrofa.

Trenutno se preslaguje postojeći komunalni otpad koji se odlagao posljednjih nekoliko godina. Sada se preslaguje dio komunalnog otpada na istoku da bi se oslobodila odlagališna ploha i tako uopće mogao prihvatiti novi otpad u nadolazećim godinama na standardiziran način. Tako će biti do izgradnje Centra za upravljanjem otpadom u Lećevici, čija izgradnja toliko kasni da je to kašnjenje zasjenilo uobičajena odgađanja velikih projekata na ovim prostorima.

U nastavku pogledajte animirane satelitske snimke koje su preuzete s Google Eartha, a koje otkrivaju koliko se Karepovac proširio od 2003. do 2018. godine…


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0