Splićanin Zoran Mikačić ima sina koji boluje od dijabetesa tipa 1. Šokirala ga je vijest da će zbog odluke ministarstva i poskupljenja naknade na inzulin sada morati izdvajati znatno više sredstva za lijek svome sinu.

Tijekom četvrtka odlučio se na aktivizam i po javnim ustanovama u Splitu lijepio je plakate na kojima je bila slika ministra Milana Kujundžića s natpisom “ubojica dijabetičara”.

Lijepio je plakate pred zgradom Općinskog suda u Splitu (Dračevac), pred zgradom Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, pred zgradom Ureda državne uprave SDŽ, na vratima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Splitu, na ulazu u Banovinu i KBC Split.

Nakon akcije lijepljenja plakata uperio je kameru u svoje lice i javnosti objasnio zašto se odlučio na ovaj čin:

– Ovo radim zbog svog sina i zbog sve djece i odraslih oboljelih od dijabetesa tipa 1. Pozivam sve da se pridruže da rade isto. Ovo je tek početak borbe. U ovoj borbi su nam sva sredstva dopuštena. Moramo im pokazati, toj gospodi koja odlučuje o našim sudbinama, da je novac koji im je povjeren na upravljanje plod našeg rada. S novcem ne mogu upravljati baš onako kako oni žele. Ne mogu se voziti u skupim limuzinama od 100 tisuća eura, a nama prodavati priču da se nema za osnovna sredstva koja djeci i bolesnika život znače. Želimo da kompletno svi lijekovi i sve potrepštine za koje liječnik specijalist kaže da je za određenog pacijenta najbolje, da bude besplatno, bez ikakve nadoplate. Dok vi svoje dupe vozite u najnovijem Mercedesu, gospođo predsjednice, gospodine premijeru i gospodo ministri, ako vi to možete, onda naša djeca, bolesni i starci mogu imati najbolje što postoji na svijetu, a njima je potrebno za život. Toliko za danas, borba ide dalje, sutra je novi dan, borba se nastavlja.

Oni koji će komentirati da sam budala, ok, radim budalu od sebe i ok. Uopće me ne interesira. Vjerojatno ću dobiti i nekakvu kaznu zbog ovoga jer je javno objavljeno. Vi koji ćete i se pridružiti ovom akcijom lijepljenja plakata, slike su dostupne na mom profilu i bit će dostupne javno na društvenim mrežama; skidajte, lijepite, ne morate snimati, radite to da vas ne uhvate, da ne morate dobiti prijavu ili kaznu, ali se borite! – kazao je Mikačić.

Mikačićevu akciju pogledajte u priloženom videu:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime