Roditelji na Lučcu ogorčeni: “Lik za volanom je zadnji tren zakočio i još se izderao na djecu da zašto prelaze”

"Dijete može sve učinit ispravno, pogledat lijevo i desno, zakoračit na zebru, i uzalud je sve ako netko dopilota i ne pazi. Treba li se dogodit tragedija da se nešto učini!?"


Nekoliko lančanih sudara dogodilo se tijekom srijede u Splitu. Na više različitih lokacija, automobili su se jednostavno “zalijepili” jedan na drugoga. U većini slučajeva nastala je materijalna šteta, nije bilo težih posljedica po ljude, ali ih je i moglo biti. Najčešće razlog prometnim nesrećama bude – brzina neprilagođena uvjetima na cesti. To, plus nedovoljan razmak (da ne kažemo distanca), u kombinaciji s nepažnjom i eto problema.


VOZAČI, OPREZ! Drugi četverostruki sudar u Splitu u sat vremena!

Kad su u pitanju kave i razna druženja, onda se Splićani drže one – odnija vrag prišu, al čim sjednu za volan, kao da su se našli na trkaćoj stazi pa stisnu po gasu. Uvijek im se negdje žuri. A onda kad se u nešto “zalipe” ili im “iskoči zid” ispred vozila, e onda nema više žurbe- izgubi se tu vremena dok dođe policija, hitna, pa kasnije dok se auto popravi,…
No, da se vratimo na ono bitno, a to je ona najranjivija skupina koja sudjeluje u prometu – pješaci. Mi ćemo se i u toj skupini koncentrirati na najranjiviju skupinu, a to su – školarci. Neki na putu do svoje škole  moraju prijeći semafor, dva, neki ne moraju.

Opasnosti na Lučcu

Policija na početku svake školske godine pošalje obavijest u javnost da počinje školska godina, da treba pripaziti na školarce, da neki prvi put sudjeluju sami u prometu. Mnogi to pročitaju u novini, na portalima, čuju vijest na radiju, slože se s time kako treba pripaziti, al opet kad sjednu za volan- ko da ih svi vrazi gone.
U posljednje vrijeme su nam se požalili roditelji školaraca Osnovne škole Lučac na opasnosti koje svaki dan vrebaju djecu na putu od kuće do škole i obratno. Posebno je kritičan semafor na križanju ulice Matice hrvatske i ulice Slobode. Djeca trebaju prijeći pet traka, a vozači koji idu niz Matice hrvatske također imaju upaljeno zeleno svjetlo na semaforu i često se zalete nizbrdo…
“Policije na tom semaforu nikad nema. Bili su prošle godine valjda prva dva dana škole, a na početku ove godine samo prvi dan i to na semaforu niže koji nije toliko opasan. Ja svoje dijete koje ide u drugi razred ne mogu samo pustit u školu jer se vozači zalete ko ludi. Evo prije koji dan je išla cijela skupina djece i pokoji roditelji, a lik za volanom je zadnji tren zakočio i još se izderao na djecu da zašto prelaze, kao njemu je zeleno, a nije uzeo u obzir da je i djeci zeleno i da ona u ovom slučaju imaju prednost”, kaže nam šokirana majka djevojčice.

Treba li se dogoditi tragedija?

“I koliko god čovjek objašnjavao djetetu da prije nego krene preko ceste pogleda lijevo i desno, da nikad ne pretrčava na crveno pa makar zakasnio u školu, ipak nije sva odgovornost samo na njima. Dijete može sve učinit ispravno, pogledat lijevo i desno, zakoračit na zebru, i uzalud je sve ako netko dopilota i ne pazi. Treba li se dogodit tragedija da se nešto učini!? Škola u ovom slučaju ne može ništa, policija je stavila nekakvu dodatnu signalizaciju koja bi trebala ukazivati na to da tim putem prolaze školarci, ali u takvoj brzini jedan vozač ne može primijetiti ni tu oznaku koja svijetli, a možda ni neko dijete.
Jel’ se treba dogodit tragedija? I meni se par puta dogodilo da na tom semaforu jedva zakoče. Je li tako teško kraj škole stavit policajca u 8 ujutro i u 14 popodne kad je najveća frekvencija djece, pa bi se s vremenom ljudi naučili na to da tim putem idu školarci i da imaju prednost! Ne mislim samo na ovu školu, nego na svaku gdje postoji opasnost da se nešto dogodi!?”, kaže nam u dahu majka 9-godišnjaka koji pohađa OŠ Lučac.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime