Danas se u 9 sati i 30 minuta pored Bauhausa, kraj Puta Mostina održava mirni prosvjed kojim se želi ukazati na katastrofalno stanje Dioklecijanovog akvedukta. Prosvjednici će zaustaviti promet cestom prema akveduktu na 15 minuta.

Organizira ga Udruga boćara ‘Branitelj’ Split, uz potporu građanske inicijative ‘Za spas Dioklecijanovog akvedukta i izgradnju pristupne ceste’, Udruge ŠRU ‘Branitelj’ Split, stanovnika gradskog kotara Mejaši, članova Vijeća Gradskog kotara, drugih udruga i klubova iz Splita.

– Do današnjeg dana nisu se očitovale institucije i javne tvrtke koje smo više puta pozivali da prioritetno riješe katastrofalno stanje Dioklecijanovog akvadukta “Mostine” u Splitu (u naravi zaštićene kulturne baštine), te pristupne ceste od Bauhausa u Splitu do odlagališta smeća Karepovac u Splitu – poručuju organizatori.

Na prosvjed je pozvao i Robert Pauletić.

“Car Dioklecijan bi se rasplakao da vidi kako splitske vlasti paze njegov krasni akvadukt koji je izdržao stoljeća, a sad izgleda kao da broji zadnje dane. Akvadukt se urušava, kamenje otpada, ispod njega prolaze teški kamioni sa smećem za Karepovac (a to nikako ne bi smjeli). Malo jači potres bi ga dokrajčio.

Zadnji put je akvadukt obnavljao Antonio Bajamonti prije 140 godina, a aktualna vlast tek sad, nakon najave ovog prosvjeda, maže oči građanima i najavljuje da će navodno uložiti 15 milijuna kuna za obnovu akvadukta.

Dioklecijanov akvadukt po svemu bi trebao biti hrvatski kandidat da ga UNESCO stavi na listu svjetske baštine, a trenutačne vlasti prema njemu postupaju kao prema bezveznoj nakupini matuna, a ne kao prema zaštićenom kulturnom dobru. Sramota!

MIRNI PROSVJED je danas, 7. rujna 2020. godine (ponedjeljak) s početkom u 9 sati, na Putu Mostina, 20 metara prije akvadukta, što je 150 metara od Bauhausa u Splitu prema Karepovcu”, ističe splitski političar.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime