RIJEŠENA SUDBINA LUČICE ZENTA Dominović: “Naša agonija se završava, a sad je red da DORH i policija odrade svoj dio posla”

Lučica je u petak odlukom Vlade privremeno dana Lučkoj upravi na korištenje


Na 199. sjednici Vlade, ujedno i podljednjoj u ovoj godini, na dnevni red napokon je došlo pitanje upravljanja lučicom Zenta.


Povezani sadržaj

Kako se radi o luci od državne važnosti, lučica Zenta je još od 2014. godine kad je Pomorsko športsko društvo Zenta izgubilo koncesiju, bila ‘na čekanju’. Vlada je danas upravljanje i korištenje lučice na godinu dana prepustila Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije. Na privremeno upravljanje im je prepuštena i sportska luka Spinut.

– Koncesije za ove luke posebne namjene su istekle, a zbog neusklađenosti dokumenata prostornog uređenja sa stvarnim stanjem te zbog neprovedenog upisa pomorskog dobra u zemljišnim knjigama, nisu stečeni uvjeti za raspis javnog prikupljanja ponuda i dodjele koncesije. Ovom odlukom želi se spriječiti šteta na postojećoj infrastrukturi luka zbog neodržavanja, spriječiti šteta koja nastaje državnom proračunu te proračunu Županije i Grada zbog neplaćanja naknade za koncesiju od strane nelegalnih korisnika luke te osigurati red na pomorskom dobru i kontinuitet sportskih aktivnosti u lukama – kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u svom prijedlog koji je jednoglasno prihvaćen.

Dominović: “Iz Zente je kroz godine izvučeno više milijuna kuna”

Za komentar smo upitali i predsjednika Jedriličarskog kluba Zenta Damira Dominovića koji je bio neumoran u namjeri da se lučica zaštiti i da se u nju napokon uvede red.

– Nama je ovo super stvar jer se napokon završava dugogodišnja agonija. Sad nam je najbitnije vratiti sportaše u Zentu, ali očekujemo da neće stati na ovome, da će i ostale državne institucije, prvenstveno DORH i policija, napraviti svoj posao. Iz Zente su zadnjih godina izvučeni ogromni novci. Radi se o više milijuna kuna, jer povećanja plaća nisu donešena odlukom Uprave već samovoljom tajnika, vezarine su naplaćivane ilegalno, ima puno toga. Oštećena je Zenta, ali i država, što su potvrdili i ministar mora Oleg Butković i v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo pri Županiji, Stipe Čogelja. Očekujemo da se taj novac vrati u državni proračun, da se ponovno počne financirati sport i da se lučica vrati sportašima i članovima, za što je u konačnici i napravljena – kaže Dominović.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Stipe Čogelja, već ranije je najvio kakvi su daljnji planovi s lučicom.

– Zenta više neće biti isključivo sportska lučica, ali sve će se regulirati kada preuzmemo, mislit će se i na sportske klubove koji tamo već godinama djeluju. U lučici su ugroženi životi i zdravlje ljudi, imamo potpoljene kabele, urušene i potpoljene mulove i slično. Prvo moramo sanirati sve uočeno, a onda nastaviti taj hvalevrijedan projekt jer to je ipak centar grada i smatram da Zenta zaslužuje puno više ulaganja. Nadam se da će se ovim modelom, pod upravljanjem županijske Lučke uprave, to i ostvariti – kazao je Čogelja krajem studenog. A kakva će biti sudbina Pomorsko športskog društva Zenta koje je pod vodstvom tajnika Vlade Bužančića lučicom ilegalno upravljalo zadnjih godina tek ostaje za vidjeti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime