RIJEDAK FENOMEN Osim olujnog juga, do Hrvatske će iza Uskrsa stići i velike količine pustinjskog pijeska i prašine

Radi se o uobičajenoj pojavi u našim područjima koje se dogodi gotovo svake godine, a nekada je koncentracija pustinjskoj pijeska u zraku izrazito velika

Subota je velikom dijelu Dalmacije donijela najviše temperature zraka dosadašnjeg dijela godina. Iako će se i u danima ispred nas zadržati toplo, više neće biti tako stabilno, osobito od ponedjeljka.


Pomalo zanimljivo, dok veći dio Europe uživa u stabilnom vremenu, na sjeverozapadu Afrike nalazi se duboka i snažna ciklona koja vrlo promjenjivo i svježe vrijeme donosi području Tunisa, Maroka i Alžira. Ta će se ciklona svojim centrom sljedeća tri dana preko zapadnog Sredozemlje postupno premještati prema zapadnoj Europi, a donijet će promjenu vremena i našem području.

Kako se ciklona trenutno nalazi djelomično i nad pustinjskim područjem, tako su snažni vjetrovi u više slojeve troposfere podigli veće količine pustinjskoj pijeska i prašine. Približavanjem ove ciklone Sredozemlju doći će do postupnog dizanja zračne mase s velikim količinama pustinjskog pijeska i prašine i nad europsko kopno. Ova će pojava najizraženija biti na jugu Italije i u zapadnoj Sredozemlju, a u utorak i srijedu i samo ćemo svjedočiti kiši koja sadrži pustinjski pijesak, te smanjenoj vidljivosti.

Radi se o uobičajenoj pojavi u našim područjima koje se dogodi gotovo svake godine, a nekada je koncentracija pustinjskoj pijeska u zraku izrazito velika.

Ovdje se možete prisjetiti nekoliko primjera kada je pustinjski pijesak stigao do naših područja:

VEZANI SADRŽAJ:Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime