REAGIRALA SPLITSKA HVIDRA “Opasno je favorizirati jedan simbol – crvenu zvijezdu petokraku”

"U Domovinskom ratu su ginula djeca i ustaša i partizana i nisu previše znali o II. Svjetskom ratu, i nisu se djelili kao što nas danas dijele vrlo suptilno i podmuklo"

Povodom preporuke koju je nedavno donijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, priopćenjem je reagirala Udruga HVIDR-a Split. Priopćenje kojega potpisuje predsjednik udruge Mladan Šiško, prenosimo u cijelosti i autentično:


Preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kako smo mogli vidjeti proteklih dana, umjesto da su napravile iskorak prema naprijed, vratile su nas, zapravo,  natrag u nezacijeljene povijesne rane i razarajuće društvene podjele.

Dakle, jedna vjerojatno u dobroj namjeri pokrenuta inicijativa koja je za cilj imala smiriti kronične društvene tenzije nastale na ideološkim podjelama i različitom gledanju na suvremenu hrvatsku povijest je iznjedrila upravo suprotan učinak kojeg su očekivali autori tog dokumenta.

Olako i površno tumačeći simbole uvjetno rečeno suprotstavljenih totalitarnih režima, Vijeće je sasvim nepotrebno preuzelo ulogu povijesnog, moralnog i pravnog arbitra u materiji s kojom na kraj već skoro trideset godina ne mogu izaći ni trustovi mozgova s katedri i instituta koji proučavaju upravo taj dio naše povijesti.

Ukoliko se isključi šira elaboracija preporuka sadržanih u tekstu navedenoga dokumenta, ostaju dva simbola koji su i najviše zaintigrirali hrvatsku javnost posljednjih dana, a poglavito hrvatske branitelje.

Naime radi se o „tretmanu“ crvene zvijezde petokrake s jedne strane te pozdrava „Za dom spremni“ s druge strane.Ne želeći upasti u istu zamku kao i spomenuto Vijeće, Udruga HVIDR-a Split sasvim jasno i nedvosmisleno želi upozoriti autore ovih preporuka kao i ostale zaintresirane kako je neumjesno i jako štetno u isti ravan stavljati ova dva simbola, a poglavito je opasno favorizirati jedan simbol – crvenu zvijezdu petokraku – što je ovim preporukama u učinjeno.

Ne sporeći, dapače znajući da je u počecima Drugog svjetskog rata, crvena zvijezda predstavljala i simbolizirala otpor i borbu za slobodu hrvatskog naroda protiv fašističke Italije i nacističke Njemačke, poglavito ovdje u Dalmaciji, ona je kasnije, na žalost, poprimila suprotan predznak i de facto se okrenula protiv hrvatskog naroda i svih slobodoumnih ljudi.Masakr na Bleiburgu, krvavi križni putovi, bezbrojna stratišta razoružanih hrvatskih vojnika, civila; žena, djece, staraca, smaknuća naših duhovnih pastira, svećenika, progon neistomišljenika, likvidacije hrvatskih emigranata – sve to, dakako simbolizira crvena zvijezda petokraka.

A što tek reći o njenoj ulozi u Domovinskom ratu?

Dovoljno se prisjetiti scene zloglasnog majora Šljivančanina i njegovih raspomamljenih koljača u razorenom Vukovaru, na čijoj kapi se vidjela crvena zvijezda, crvena od sramote i zločina počinjena prema Gradu heroju.

Takav simbol i takvo obilježje je izgubilo svaki kredibilitet u suvremenoj Hrvatskoj i nije bilo potrebe da Vijeće olako, pogrešno i potpuno neutemeljeno brani njegovu upotrebu u javnom prostoru. U načelu. A iznimkama se po Vijeću, trebaju u budućnosti baviti sudovi, ukoliko bi se radilo o provociranju i tome slično!?

S drugim, uvjetno rečeno, simbolom pozdravom „Za dom spremni“ Vijeće je zauzelo obrnut stav za koji su preporučili da se može koristiti u „iznimnim situacijama, prilikom komemoracija poginulih,  pripadnika HOS-a“.  Znači, ono prvo je pravilo s izuzecima, a ovo drugo je izuzetak sa sankcinirajućim pravilima, očito.

Uvaženom Vijeću poručujemo da su tisuće hrvatskih branitelja, od kojih su mnogi i naši članovi, branili Domovinu pod tim uzvikom, jer smo time kompezirali nedostatak naoružanja, sebe hrabrili, neprijatelja strašili, jer uz srce, hrabrost i vjeru, mi drugo nismo ni imali.

U Domovinskom ratu su ginula djeca i ustaša i partizana i nisu previše znali o II. Svjetskom ratu, i nisu se djelili kao što nas danas dijele vrlo suptilno i podmuklo. Vjerujemo u naš hrvatski narod i znademo da im to neće proći.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0