Razmišlja se o zabrani rada studentima? Sindikalni čelnici žele spriječiti njihovo izrabljivanje

Uskoro bi moglo doći do važnih promjena kada je riječ o pitanjima studentskih prava i njihovom pravu na rad putem studentskog ugovora

O toj su mogućnosti govorili Krešimir Sever i Vilim Ribić, predstavnici sindikata rekavši da se studenti često koriste kao jeftina radna snaga, zbog čega nezaposleni ne mogu pronaći posao za sebe.


Ribić: ‘Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi’

Predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić objasnio je da takva vrsta studentskog rada postaje masovna i neregulirana te tada oduzima samu svrhu studentskog rada.

– Kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi – rekao je Ribić za Direktno.hr.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata pak tvrdi da njegov sindikat odbija ideju o zabrani rada studentima i učenicima, ali takav je rad potrebno zakonski regulirati kako bi se spriječilo izrabljivanje studenata i korištenja ‘jeftine radne snage’ na štetu nezaposlenog stanovništva.

Sever upozorava da je pogrešno da su sindikati protiv studentskog rada i za njegovu zabranu i pojašnjava da je potrebno zakonski regulirati studentski rad. Studenti često rade na puno radno vrijeme, a rjeđe na pola radnog vremena, što onda utječe i na njihovo studiranje i akademski uspjeh. Sever kaže da poslodavci i država moraju studentima stvoriti uvjete za povoljnije stipendije kako oni s financijskim poteškoćama ne bi morali raditi i kako to ne bi utjecalo na njihov uspjeh.

Sever: ‘Studenti trebaju raditi samo povremene poslove’

– NHS neprekidno ponavlja da bi trebalo uvesti reda u sustavu, u prvom redu da stvoriti uvjete da studenti mogu ostvariti stipendije, da stipendije budu dostupnije, kako na državnoj razini, tako da budu dostupne i od strane poslodavaca, a da država onda takvo stipendiranje prepozna kao nešto na što bi onda davala olakšice poslodavcima – rekao je Krešimir Sever.


Sever ističe da je poželjno da studenti povremeno i rade, ali ne na način na koji se to sada događa. Smatra da bi studenti trebali raditi povremene poslove.

– Mi nismo protiv rada studenata i za njegovu zabranu, nego smo za to da kada je riječ o redovnim poslovima, da se redovni poslovi povjeravaju radnicima po ugovoru o radu, punom ili nepunom radnom vremenu. A kad je riječ o povremenim poslovima da u tom slučaju to mogu raditi učenici i studenti – rekao je sindikalist Sever za Direktno.hr.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0