Sindikat Dalmacijavina zadnjih mjeseci organizirao je niz prosvjeda u Splitu zbog nebrige države i neisplate potraživanja bivših radnika Dalmacijavina d.d. u stečaju u iznosu od 75 milijuna kuna. Od premijera su početkom studenog zatražili da što prije organizira zajednički sastanak predstavnika radnika s nadležnim ministarstvima jer je ta tvrtka u stečaju od 2012. godine, a stotine radnika nisu dobili niti kune od priznatih im potraživanja sve ove godine, čak i kad je prodata novom vlasniku.

Na prosvjedima ove jeseni sindikat je tražio da se za 550 bivših djelatnika osigura isplata 64 milijuna kuna tražbina koje su im priznate u stečaju i to tako da ih za toliki iznos obešteti za ulaganje u izgradnju nekadašnje upravne zgrade i vinarije “Dalmacijavina” u splitskoj Gradskoj luci koja je u međuvremenu pripala Lučkoj upravi Split pošto se građevina nalazi na pomorskom dobru.

Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, danas je komentirao sastanak koji se na ovu temu dogodio u Splitu u ponedjeljak:

– To je bio jedan od segmenata razgovora. U ponedjeljak je tu bio sastanak gdje su bili državni tajnici iz Ministarstva imovine, ali i državni tajnik hrvatskih branitelja. S druge strane su bili, naravno, zainteresirani predstavnici sindikata Dalmacijavina i stečajna upraviteljica. Dogovoreno je da je nužno još naći se s Ministarstvom financija koji ovih dana u istinu intenzivno zauzeto oko saborskih odbora, braneći proračun za 2018. godinu.

Poslije donošenja proračuna u Zagrebu će se naći državni tajnici. Prije svega zahvaljujem što su iz Zagreba stigli u Split i što pokazali dozu susretljivosti. Došli su tu i spustili se na teren, mogu reći, na moj zahtjev i zato im hvala. Čak je postignut dogovor da će se dogoditi sastanak s Ministarstvom financija, a s obzirom na to da tamo postoje čak i sudske tužbe, izražena je želja da bi se pokušalo razgovarati o mogućnosti povlačenja tužbi i traženja nagodbe vezano za prebivanje vrijednosti objekta i njihovog obeštećenja, no ne mogu ništa o tome govoriti dok se ne nađemo s Ministarstvom financija. Oba državna tajnika su uzela na sebe zadatak da organiziraju taj sastanak s Ministarstvom – kazao je župan tijekom konferencije za novinare organizirane danas u zgradi županije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0