Ravnateljica Muzeja grada Splita iznenadila vodiče novim pravilima: “Svakako ćemo podržati sve razumne odluke, ali nečiji hir-ne”

Ravnateljica između ostalog od vodiča traži da nose mikrofon i slušalice prilikom obilaska objekata pod upravom Muzeja grada Splita

Turistički vodiči, blago rečeno, ostali su iznenađeni dopisom ravnateljice Muzeja grada Splita Narcise Bolšec Ferri u kojem je iznijela niz novih pravila prilikom posjeta prostora koji su pod upravom te institucije. Pravila bi se primjenjivala od Uskrsa, a od vodiča između ostalog traži da ne uvode turiste bez slušalica i mikrofona. Isti ovaj dopis je stigao na adrese vodiča još prošle godine, a od pravila se u međuvremenu odustalo. Sada su vodiči dobili poziv da se sutra sastanu s ravnateljicom zbog aktualiziranja ovih pravila te ostali šokirani intencijom da se ova pravila ponovno pokušaju uvesti.


Dopis prenosimo u cijelosti:

– Obavještavamo sve turističke vodiče da od ovog Uskrsa (16. travnja 2017.), prilikom razgleda prostora pod upravom Muzeja grada Splita (Supstrukcije Dioklecijanove palače, Galerija E. Vidović, Jugoistočna kula, Galerija Dioklecijan i Muzej grada Splita), moraju koristiti mikrofon a svi posjetitelji u grupama slušalice. Ova odluka je donesena kako bi se poboljšala kvaliteta razgleda. Navedena oprema (mikrofon i slušalice) je dio osnovne opreme koju svaki vodič mora imati prilikom posjeta svojih grupa prostorima pod upravom Muzeja grada Splita. Prostori pod upravom Muzeja grada Splita nisu mjesto gdje se navedena oprema može iznajmiti. Turistički vodiči mogu maksimalno dvoje posjetitelja voditi u razgled prostora pod upravom Muzeja grada Splita bez mikrofona i slušalica. Također molimo sve turističke vodiče, ukoliko prilikom vođenja turista nemaju namjeru razgledavati postav Muzeja grada Splita u Papalićevoj 1, da ne ulaze u dvor i na taj način priječe ulaz onima koji žele razgledati postav. – stoji u dopisu.

Reakciju na ovaj dopis dobili smo od Predsjednice Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristine Nuić Prke, koja smatra da ovim pravilima muzej samo otežava rad vodiča, ali sami rad muzeja. Mišljenje svih vodiča je da Muzej grada Splita treba prije svega riješiti postojeće probleme unutar objekata kojima upravlja. Tako se vodiči žale na neodržavani postav muzeja te neodržavanu infrastrukturu.

– Drage kolege, evo ovako ću odgovoriti na Vaše mailove- javno; osnivač Muzeja grada Splita je Grad Split i nije ničije privatno vlasništvo. Uvijek podržavam uvođenje reda, ali ovo to nažalost nije. U nijednom muzeju u Europi, a posjetila sam nemalen broj najpoznatijih, nije propisano nošenje slušalica. Cijena paketa slušalica je 3.000,00 kn. U ovom slučaju se ne radi o iznajmljivanju istih od muzeja, već samo o otežanju poslovanja samog muzeja i izvjesnom smanjenju prihoda koje će biti rezultat ove odluke, a bez argumentiranog razloga.Da ironija bude veća govorimo o muzeju u kojem je wc često poplavljen, grede i sarkofag iz 4. stoljeća se nalaze u mahovini te unatoč upozoravanju da je sala u poplavi jako opasna i da će se urušiti. Ravnateljica muzeja nije napravila ništa da bi uvela red. Naprotiv, kao da to nije dovoljno sramotan nemar, uz to gledamo izložbe s pokidanim zastavama i hrvatskim grbom poslaganim tako da se po njemu gazi- što predstavlja i kazneno djelo. Uistinu, predlažem da nas Muzej grada Splita prvo prestane sramotiti nemarom. Mi vodiči ćemo svakako podržati sve razumne odluke, ali nečiji hir-ne.
I naravno, dolazim! – napisala nam je u svom odgovoru.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0