U Dnevniku N1 ugostili su ravnatelje dva bolnička centra u hrvatskim gradovima – Julija Meštrovića, ravnatelja KBC Split, i Željka Zupčića, ravnatelja osječkog KBC-a. Obojica ističu da situacija zasad nije alarmantna, no ako dođe do velikog porasta oboljelih, problemi će se pojaviti.

“Svi se bojimo proboja virusa u bolnicu”

– Broj od 30 pacijenata za našu ustanovu nije prevelik. Ovo je nešto s čim se možemo nositi. Ako bi se broj povećavao, bit će teže. Ne smijemo se zavaravati, ono što je danas, u samo dva dana se može drastično promijeniti, broj bolesnika se može udvostručiti i utrostručiti. Moramo napraviti sve da nema potrebe za hospitalizacijom, da se zaraza ne širi – rekao je Julije Meštrović i dodao:

– Svi se bojimo proboja virusa u bolnicu i svi mi u zdravstvenom sustavu nastojimo se ponašati odgovorno jer je možemo prenijeti u ustanovu. Postoje jasna pravila o ponašanju i izvan bolnice.

KBC Split na raspolaganju ima 150 kreveta za najteže bolesnike od čega je 30-ak popunjeno. Na pitanje ima li dovoljno osoblja Meštrović odgovara:

– To je najveće pitanje i tu je najveća teškoća svih nas u zdravstvenom sustavu. I prostor i oprema postoje, ali sve može biti problematično kad se radi o osoblju. Zato moramo čuvati zdravstveni sustav jer će prevelik broj bolesnika biti teško opskrbiti. Imamo između 9 do 12, 13 kolega u izolaciji, ali su s različitih odjela. Na vrijeme se prepoznala zaraza.

– Spremni smo na sve scenarije, prolazili smo i teže izazove, ali ne bi bilo dobro da se tako nešto ponovi – naglasio je.Učestalije upale pluća

Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zupčić, kaže da je popunjenost izolacijskih kapaciteta oko 65%.

– Pripremamo se za vikend, za potencijalne nove prijeme – rekao je u Dnevniku N1.

– Imamo pripremljene planove B i C, možemo brzo aktivirati te planove ako bi imali veći priljev. U rezervi imamo koliko treba – istaknuo je Zupčić.

Što se tiče broja respiratora, odgovara:

– Kao respiracijski centar pokrivamo pet županija, isključivo našim kadrom, nije bilo potrebe povlačenja iz drugih bolnica. Ako bude potrebno, tražit ćemo pomoć od općih bolnica u okolici.

Komentirajući broj anesteziologa, koji rade s pacijentima na intenzivnoj njezi i respiratorima, rekao je:

– S današnjim danom imamo 12 anesteziologa pozitivnih. Uglavnom su asimptomatski, dva s blažim simptomima, dva aspimtomatska kirurga.

Ako broj zaraženih dodatno naraste, i liječnici će biti pod većim udarom, no Zupčić ističe:

– U suradnji s ministarstvom zdravstva radimo edukacije dodatnog liječničkog osoblja i medicinskih tehničara za intenzivno liječenje. Ako dođe do velikog proboja, radit će se samo nužno, sve resurse ćemo usmjeriti prema borbi s covidom. Resorni ministar je iznio brojke i spremni smo svu količinu staviti na raspolaganje, nadamo se da do tih scenarija neće doći.

Istaknuo je također, što se tiče simptoma oboljelih, zabilježen je rast upala pluća:

– Zadnjih dva do tri tjedna primjećujemo da ima dosta upala pluća, i kod mlađih pacijenata. To je učestalije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
8
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime