Samo u posljednjih sedam mjeseci, od kada su Vodovod i kanalizaciju Split (VIK) preuzeli novi čelni ljudi – direktor Tomislav Šuta i njegov zamjenik Tomislav Prljević – ta tvrtka uprihodila je više od pola milijuna kuna od 70 ilegalnih korisnika pitke vode. Naplaćene su im zakonom predviđene kazne, od kojih prosječna iznosi 15 tisuća kuna te potrošena voda na osnovi aproksimativnog izračuna.

“Rat” kradljivcima vode, među kojima su često vlasnici plastenika i većih poljoprivrednih površina, VIK je objavio još krajem kolovoza ove godine kada je utvrđeno da su količine izgubljene vode kroz stare i oštećene vodovodne cijevi po količini gotovo istovjetne ukradenima na razne načine. Prema riječima direktora VIK-a Tomislava Šute, VIK-ovi inspektori pooštrili su kontrole i to se vrlo brzo vidjelo u blagajni tvrtke.

– Nakon što utvrdimo ilegalno korištenje pitke vode iz vodoopskrbnog sustava, naplati se kazna, aproksimativno izračunata potrošnja, ilegalni priključak se ukloni, a nepoštenom vlasniku ponudi legalni priključak po cijeni od 3,5 tisuće kuna – pojasnio je direktor Šuta dodajući da je, s ciljem konačnog obračuna s ilegalnim korisnicima, a zapravo kradljivcima pitke vode, oformio poseban Odjel za neovlaštenu potrošnju i to u sklopu sveobuhvatnih sustavnih promjena u organizaciji, funkcioniranju i poslovanju tvrtke.

“Kradljivce nije teško otkriti”

Njegov zamjenik Prljević dodao je kako kradljivce, zapravo, nije teško otkrit, česte su anonimne dojave te se voda najčešće krade putem izravnih podzemnih priključaka i neovlašteno postavljenih vodomjera, dok poseban problem predstavlja zloupotreba hidranata koji, zbog opasnosti od požara, uvijek moraju biti u ispravnom stanju i dostupni vatrogascima.

– Bageri su ovdje jedino rješenje. Prokopajte i pronađite ilegalni priključak vode. Pa kako može lagati da vodu dobiva preko bušotine, kada je u toj bušotini voda iz naših cijevi, iz naših špina, s našim omjerom klora.

Odlučno je to zatražio od svojih djelatnika direktor Tomislav Šuta, dok je obilazio teren i na licu mjesta provjerio kako se provodi “borba” s kradljivcima vode.

I ne samo da ih ima i na širem splitskom području, već je taj sustav “uzmi a ne plati jer netko će drugi umjesto tebe”, nažalost, toliko proširen da je, samo od kada je Šuta na čelu ovoga gradskog poduzeća (sedam mjeseci op.a), pronađeno 70 ilegalnih potrošača te naplaćeno više  od pola milijuna kuna aproksimativne, odnosno predviđene potrošnje.

“Voda je potrošena, a vlasnika nema”

Taj komod korisnika vode koju ne plaćaju prezentiran je u Gornjem Sitnom.

– Evo, potrošen je 361 kubik vode, što je oko 5000 kuna, a vlasnika sporne kuće nema. Već smo ga 2011. godine upozoravali, imali sporazum za plaćanje, nešto je i plaćeno, no kako nije izvršio legalan priključak, opet se voda troši, odnosno krade s ovog ilegalnog. I sada će ostati bez kapi vode, pa neka dođe do nas da se dogovorimo o plaćanju potrošenog i realizaciji legalnog vodomjera – pokazuje nam Siniša Maletić, voditelj ViK-a Odjela za neovlaštenu potrošnju, koji je osnovao direktor Šuta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime