Tijekom jučerašnjeg dana pisali smo o problemu stanovnika novog splitskog kvarta Kile, odnosno o situaciji u kojoj su se našli zbog “raskopanosti” tamošnjih prometnica. Kako su nam javili čitatelji s područja Kile, unatoč znaku “samo za vozila s dozvolom” koji se zbog radova nalazi na glavnom ulazu za Kilu, Vrboran i Kamen, tamošnji stanovnici morali su prolaziti tom rutom jer se odmah ispod ove ceste nalazi pješačka zona. To je značilo da nisu svojim automobilom imali kud, nego u prekršaj.

Osobno smo se krenuli uvjeriti kakva je situacija na Kili danas. Na cesti sv. Ižidora susreli smo Ivicu Grubišića – Giru, savjetnika za komunalu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Gire nam je otkrio novosti s terena:

– Na Kilu me jutros uputio gradonačelnik Krstulović Opara temeljem objave na portalu Dalmacija Danas. Dobio sam informaciju od voditelja gradilišta Lavčevića, g. Potha, da je navedena ulica bila prohodna jučer iza 16 sati. Konstatirao sam da je sve prohodno i prema izjavi Darka Potha, radovi su u završnoj fazi na zadovoljstvo građana Kile. Još je ostalo odraditi nekoliko priključaka i asfaltiranja. – rekao nam je Oparin savjetnik.

Darko Poth, glavni inženjer gradilišta Lavčevića, najavljuje skori dovršetak radova na ovom području:

– U tijeku su radovi na prespojima na glavne magistralne vodove koji su već u funkcijama. Vrše se pripreme za asfaltiranje na glavnoj trasi (put sv. Ižidora, križanje kod Studenca), što bi trebalo do lokaliteta “Grom” trebali biti gotovo najviše kroz tri dana, do “Zvijezde” kroz nekoliko dodatnih dana. Sustavi su spojeni na kanalizacijsku mrežu, a druge faze koje se rade su otklanjanje nedostataka i vraćanje u prvobitno stanje dionica gdje su prošle pojedine instalacije.

Pitali smo za jučerašnje probleme stanovnika Kile zbog zatvorene prometnice.

– Jučer je napravljena privremena regulacija prometa i promet se odvijao nesmetano za stanare POS-a. Istina, bio je otežan, ali bio je u funkciji. Privremena regulacija postavljena je u službi Grada i momci su to odradili profesionalno. Mi smo tijekom jučerašnjeg dana odradili prespoje i zatrpali tu cestu do 16 sati, kada je cesta puštena u promet.

Lavčevićev inženjer obećao je potpunu normalizaciju stanja kroz cijelo naselje kroz deset dana.