Tijekom današnjeg dana poslali smo našeg fotoreportera da fotografira radove na dijelu ulice Put Supavla od križanja s Jokerom prema Spaladium areni. Glavni motiv bio je da se obavijesti javnost kako se na tom dijelu prometnice vozi usporeno i ponekad u koloni zbog radova na postavljanju plinovoda. Naravno, kako to inače biva, ova priča nije mogla proći tako jednostavno.

Naš fotoreporter je krenuo fotografirati s trotoara na suprotnoj strani ulice kada ga je jedan od radnika koji je dotada sjedio u svom kamionu krenuo verbalno “opominjati”. “Podavit ću te ako me slikaš“, poručio mu je radnik, a kada ga je naš fotograf upozorio da mu ne prijeti ovaj mu je odgovorio “Ne pritim ti nego ti govorim. Ako mi slika izađe u novinama podavit ću vas tamo“. Unatoč prijetnjama, fotograf je nastavio raditi svoj posao.

“Znam zašto slikaješ i da se želi prikazati kako se ništa ne radi”

Kada je prešao na drugu stranu ulice, krećući se neograđenim nogostupom do njega je došao, vjerujemo, nadglednik radova koji je na puno pristojniji način pokušao objasniti našem fotografu da je sada ušao u zonu radova iako nigdje nije bilo nikakvog znaka ili fizičke prepreke koja je zakonom propisana. U kratkom razgovoru naš ga je fotograf upozorio kako je vidio na desetke pješaka koji prolaze nogostupom za vrijeme njegova fotografiranja, a na to mu je sugovornik odgovorio kako postoji “puno mjesta gdje mogu ući?!”.

Razgovor nije ni na tome stao pa mu je ovaj poručio kako “zna zašto slikaje i da se želi prikazati kako se ništa ne radi”, što nam u početku nije bilo ni u primisli, ali nakon ‘ugodnih’ razgovora s radnicima postalo je puno izglednije.

Nepostojanje fizičkih prepreka

Zakon o gradnji, članak 134. točke 1 i 2 jasno govore: (1) Gradilište mora biti osigurano i ograđeno radi sigurnosti prolaznika i sprječavanja nekontroliranog pristupa ljudi na gradilište. (2) Na gradilištu koje se proteže na velikim prostranstvima (željezničke pruge, ceste, dalekovodi i sl.) dijelovi gradilišta koji se ne mogu ograditi moraju biti zaštićeni određenim prometnim znakovima ili označeni na drugi način”.

Shvaćamo kako dio gradilišta koji se proteže uz cestu ne može biti ograđen ogradama, ali sigurno se oko stupova može vezati reflektirajuća traka koja je na dijelovima postavljena, a oko većine pokidana te se samo vijori na vjetru. Onaj puno ozbiljniji problem je nepostavljanje fizičkih prepreka na “početak i kraj” gradilišta, odnosno na nogostup kojim prolaze stotine ljudi, ovih dana pretežno posjetitelji vojnog sajma u Spaladium areni.

Moramo se podsjetiti slučaja slijepog Splićanina Borisa Bjedova koji je prije nešto više od mjesec dana upao u neograđenu rupu od radova na splitskom Zvončacu, nasreću, iz čitave situacije izašao je neozlijeđen. Nadamo se kako će izvođači radova, tvrtka Monter i investitor EVN u potpunosti ograditi prostor rada, a dok to ne naprave mi ćemo ih nastaviti “daviti” podsjetnicima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime