RADNICI BRODOSPLITA U PANICI “Plaća danima kasni, a nitko nam ništa ne govori”

Doznali smo kada će škverani dobiti plaće za siječanj i imaju li razloga za daljnju zabrinutost

Foto: Brodosplit

Nakon što je krajem siječnja saborski zastupnik Vilibor Sinčić izjavio da je Brodosplit Tomislava Debeljaka u blokadi te da nema novca niti za osnovne obaveze, poput režija, poreza i isplate plaća radnicima, iz Brodosplita su opovrgli njegove navode.


Za Index su početkom veljače izjavili da posluju profitabilno te da će računi biti deblokirani prije isplate iduće plaće. No, ovih dana javili su nam se pojedini djelatnici tvrdeći da plaće već nekoliko mjeseci dolaze sa zakašnjenjem, a nisu sigurni hoće li uopće dobiti plaću za siječanj.

“Pitamo se je li Sinčić bio u pravu, svakakve priče kruže po škveru”

– Do sada su plaće dolazile oko 16. u mjesecu. Radi se o kašnjenju, ali ne toliko velikom da bismo se zabrinjavali i uvijek smo bili više manje upućeni kada je možemo očekivati. Ovaj mjesec nitko nam ništa ne govori, načuo sam da je moguće da plaća dođe do kraja mjeseca, a opet, čuo sam i priče da je ne trebamo očekivati – kazao nam je jedan od sugovornika iz Brodosplita.

Uvjeti su nešto bolji nego prije preuzimanja od strane Debeljakovog DIV-a, slažu se radnici s kojima smo razgovarali, ali posljednjih mjeseci zabrinuti su za svoja radna mjesta. Iz medija doznaju da je poslodavac u blokadi, plaća danima kasni, a nitko im ništa ne govori, pa nastaju priče u koje su sve skloniji vjerovati.

– Događaju se neke čudne stvari. Prije nekoliko mjeseci nekim kolegama plaće su snižene na minimalac bez ikakvog objašnjenja, pa su počele kasniti, a zapošljavamo nove radnike. Sve se više pitamo je li Sinčić bio u pravu, svakakve priče kruže po škveru – govori nam jedan od radnika.

“Isplata plaća kreće idući tjedan, a Brodosplit je projektima osigurao zaposlenost do 2023. godine”

Kontaktirali smo glasnogovornika Brodosplita Josipa Jurišića koji nam je kazao da Brodosplit nije u blokadi, a do kašnjenja plaća došlo je zbog zastoja u naplati potraživanja. Napominje da će plaće biti isplaćene u zakonskom roku, počevši od sljedećeg tjedna.


– Matična tvrtka Brodosplit d.d. nije u blokadi i nikad nije imala problema s isplatom plaće. Radnicima je poznato da smo uvijek nastojali plaću isplatiti do 15-og u mjesecu, bez obzira na to što za većinu imamo zakonsku obavezu isplatiti plaće do kraja mjeseca. Kao trgovačko društvo koje posluje na slobodnom tržištu, bez ikakvih potpora i subvencija, plaće i ostale troškove možemo podmirivati samo iz ostvarene realizacije, a ovaj mjesec imamo blagi zastoj u naplati naših potraživanja. Bez obzira na spomenute poteškoće, uz dodatni napor naše se poslovanje odvija redovno, a ukoliko bude sve išlo prema našim planovima, u što smo sigurni, uskoro se ni ove manje poteškoće neće događati. Slijedom toga ovaj mjesec plaće nisu isplaćene do 15-og, i bit će isplaćene u idućem tjednu, od 24. veljače – kaže.

Dodaje da u Brodosplitu radi preko 2.400 radnika, a u knjizi narudžbi trenutno imaju 12 brodova te niz van brodograđevnih projekata, što im osigurava zaposlenost do 2023. godine.– Vrijednost ugovorenih poslova je preko 440 milijuna eura. I kontinuiramo radimo na osnaživanju novih komercijalnih projekata i to isključivo na poslovima čije su ponudbene kalkulacije pozitivne – kaže Jurišić.

Upitan kako komentira navode djelatnika da je nekima od njih snižena plaća bez objašnjenja, kaže da to ovisi o većem broju faktora.

– Bruto plaće u cijelog grupi Brodosplit obračunavaju se prema Pravilniku o plaćama i sastoje se od varijabilnog i fiksnog dijela, ovisno o učinku i pristupu poslu svakog pojedinog radnika, a koji u svoj izračun uključuje između ostalog osnovni koeficijent radnog mjesta, broj radnih sati u mjesecu, te razne koeficijente (staža, uspješnosti, norme, osobnog učinka, učinka organizacijske jedinice itd.), koji svi direktno utječu na konačni izračun. Brodosplit je privatna kompanija i od svoje realizacije isplaćuje plaće, a ona je prošli mjesec za pojedine tvrtke iz grupacije bila manja. Unatoč tome, prosječna primanja radnika se iz godine u godinu lagano povećavaju jer kontinuirano podižemo budžet za plaće, i to više nego u ostatku Hrvatske – objašnjava Jurišić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
3
Plač
1
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime