Radioamaterski tim uspostavio vezu s cijelim svijetom na otoku Visu

U natjecanju  su uspostavili 2662 radio veze i ostvarili vezu s 436 IOTA množitelja , odnosno 436 različitih svjetskih otoka.

Zajednički radioamaterski tim iz Slovenije i Hrvatske uspješno je završio zadatak, ekspediciju na otok Vis i uspostavljanje veza s cijelim svijetom.


Zadatak je bio održati “IOTA contest” natjecanje, gdje se nastoji ostvariti maksimalan broj radio veza s drugim otocima i radioamaterskim postajama širom svijeta.
Kao natjecateljsku lokaciju izabrali su planinarsku kuću sveti Andrija kojom upravlja HPD “Hum” iz Visa. Te su im i ovom prigodom zahvalili jer bez njih bi sve bilo puno, puno teže.
Kolege iz Slovenije su krenule 24.07.2017 iz Celja, kombijem punim opreme i tri člana ekipe, ostali su putovali vlakom. Topla dobrodošlica domaćina i lijepo vrijeme su dane koje su proveli u pripremi natjecanja učinili još ljepšim.

Članovi tima su bili: Silvo Obrul S50X, Tomaž Krajcar S51AC, Goran Krajcar S52P, Hubert Tratnik S53Z, Milan Pivk S58MU, Drago Turin S59A iz Slovenije a hrvatski dio tima su sačinjavali  Franjo Bošnjak 9A6M, Dragan Mojsilović 9A6W, i Branko Gracin 9A7YY.
Cilj je bio natjecati se u kategoriji Multi Single (više operatora, jedan odašiljač) i pokušati postići što bolji rezultat.

Prošle godine osvojili su drugo mjesto u svijetu s ove lokacije.  Zato su ove godine očekivanja bila ista ako ne i veća. – Važno je sudjelovati rekli bi neki a mi kažemo i pobijediti-, kazali su organizatori.

Antenske sustave i opremu postavljali su puna dva dana. Postavili su dvije rotirajuće usmjerene antena za više HF frekvencije (5 elemenata usmjerena i tzv. Spiderbeam), vertikalne antene za niže frekvencije (4 x 10 m i 1 x 20 m visoke te jednu žičanu antenu.  Sve skupa su podigli tri antenska stupa od 8 do 12 m visine i više od 600 m koaksijalnog kabela, te po bušku razvukli 400 metara žice za bolji prijam uz što manje šuma

Glavni stožer je bio ispod nadstrešnice ispred kuće gdje su postavili elektroničku opremu, tri primopredajne radio postaje (2 x Kenwood TS-590, Yaesu FT-2000) i  kao pričuvu (Yaesu FT-1000) i tri pojačala snage od 1500 W  (OM power 3500, OM power 2500 i ACOM1000) te desetak filtera, skretnica, prekidača, mikrofona, tastera za Morseovu abecedu (telegrafiju) i laptope za unos veza u dnevnik postaje.


Sve je bilo spremno za rad dan prije početka natjecanja, što im je omogućilo još malo testiranja opreme i male korekcije u setupu.
Jasni  zadatci i zaduženja u natjecanju,kao npr. tko će raditi veze s reda , tko će pripremati podatke o interesantnim postajama koje se čuju, tko će raditi postaje koje donose dvostruke bodove, tko će pratiti što glavni konkurenti rade, i tako dalje, su također osnova uspješnog rada.

Natjecanje organizira RSGB (Radio society of Great Britain) i održava se svake godine posljednjeg vikenda u mjesecu srpnju te traje 24 sata. Ove godine je to bilo od 12 sati u subotu 29. srpnja do 12 sati u nedjelju 30. srpnja. Vrijeme se računa po UTC-u tako da je to kod nas bilo od 14 do 14 sati.  Natjecanje je iziskivalo puno truda i visoku koncentraciju, bilo je naravno i nekih smetnji jer su istovremeno radili s tri postaje, a naravno ni slavni Murphy ih nije zaobišao.U natjecanju  su uspostavili 2662 radio veze i ostvarili vezu s 436 IOTA množitelja (436 različitih svjetskih otoka), što daje ukupni rezultat od 9993120 bodova.

Rezultat je bolji nego prošle godine, a konačni poredak će biti poznat za dva mjeseca kada se obrade rezultati svih postaja u natjecanju i objave konačni rezultati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0