“Radimo sve više, a država nam daje manje”

"HGSS obavlja posao od interesa za Republiku Hrvatsku"

Već godinama spašavaju ljudske živote i prvi su na terenu, ali državi su zadnja rupa na svirali. Hrvatska gorska služba spašavanja broji oko 1500 volontera koji svake godine spašavaju živote u brojnim intervencijama.


Novca za normalan rad nedostaje, a o tome je i nedavno Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, s ministrom financija Zdravkom Marićem. Za 24 sata je u intervjuu ispričao o detaljima tog sastanka i uvjetima rada HGSS-a.

-Prvi put sastanku su nazočili i predstavnici MUP-a, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vladina Ureda za udruge. Bio je dosta kvalitetan sastanak. Treba već sad riješiti manjkove koje imamo vatrogasnim mjerama. Dobili smo obećanje da će i HGSS biti uvršten u uredbu o raspodjeli novca od igara na sreću za sljedeću godinu. U pripremi proračuna su već planirana sredstva koja smo tražili. Dobili smo odgovor da je u tijeku sve i da će raditi zajedno na modelu.

HGSS obavlja posao od interesa za Republiku Hrvatsku i uvjeren sam da će upravo ova vlada ispuniti svoju zakonsku obvezu fnanciranja. U zadnjih pet godina naša djelatnost, ali i obveze iz zakona, utrostručeni su. Zbog klimatskih promjena povećao se i broj intervencija zbog poplava, požara, lavina, mećava, ali i globalnih trendova u turizmu. Valjda je jasno svima da se s pet litara goriva ne može prijeći tisuću kilometara. – kazao je Prizmić za 24sata.

Kazao je i kako opremanje jednog novog čovjeka košta 40 tisuća kuna plus osiguranja i osposobljavanje.

-U posljednjih pet godina, zbog većeg opsega posla, broj naših članova se udvostručio. Država bi ih na temelju zakona trebala i opremiti i osposobiti, financirati prostore za djelovanje, vozni park… Samo opremanje jednog novog čovjeka je 40.000 kuna, plus osiguranje i osposobljavanje. Nama su potrebni deseci milijuna kuna više, ali smo napravili sukcesivni plan opremanja i zato nam treba povećanje pet milijuna kuna godišnje. Nismo dobili odgovor niti da hoćemo, ali ni da nećemo dobiti traženi iznos, ali nadam se da hoćemo. Argumentirano smo razgovarali. Proračun HGSS-a u odnosu na prije tri godine je smanjen 500.000 kuna, a posao se utrostručio. – rekao je za 24sata.


Cijeli članak možete pročitati OVDJE.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0