PRVO VELIKO PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE Donosimo projekcije rezultata u 5., 6. i 7. izbornoj jedinici

Večeras su predstavljeni rezultati istraživanja za petu, šestu i sedmu izbornu jedinicu

U središnjem Dnevniku HRT-a večeras se nastavlja HRejtingom, prvim velikim predizbornim istraživanjem po izbornim jedinicama koje je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6.000 ispitanika. Maksimalna pogreška je +/- 4% po izbornoj jedinici. Večeras su predstavljeni rezultati istraživanja za petu, šestu i sedmu izbornu jedinicu.


“Odnosi snaga” u petoj izbornoj jedinici:

Birači Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije ostali su vjerni HDZ-u iako im je uzdanica na prošlim i parlamentarnim i lokalnim izborima sad predvodnik Škorine koalicije. Unatoč odlasku Ivana Penave, HDZ-ova lista na čelu s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem, a na začelju sa Stevom Culejom i dalje je najjača.
HDZ ima 41,1% biračke potpore. Upola manje (20,8%) osvaja lista Restart koalicije na kojoj je prvi Fred Matić, a zadnji Željko Sabo. Koalicija okupljena oko Miroslava Škore, a ovdje predvođena vukovarskim gradonačelnikom Penavom ima 16,8%. Šansu za ulazak u Sabor preko 5. izborne jedinice ima još Most koji je trenutačno na 4,4%.
Kad se ove postotke pretače u mandate, D’Hondtova metoda pokazuje da na 13 od 14 mandata koji se mogu osvojiti na istoku Hrvatske, statistička pogreška od 4% nema utjecaja. Zato ih se naziva fiksnima ili sigurnima. G3Dijele ih u omjeru 7-3-3 HDZ, Restart i koalicija predvođena Domovinskim pokretom. Za onaj jedan preostali, takozvani rubni mandat bore se tri liste (HDZ, Restart, Most), a najbliža mu je prema HRejtingu SDP-ova koalicija.

Zanimljivi su i omjeri snaga u šestoj izbornoj jedinici, koja se prostire od jugoistočnog dijela Zagreba i Zagrebačke županije.

U 6. izbornoj jedinici na mandate, prema HRejtingu, sigurno mogu računati četiri liste, a smiješi se i petoj. Razlika između Restart koalicije i HDZ-a ovdje je točno 5% u korist Restarta.
SDP-ova lista predvođena Davorkom Vidovićem osvaja 29,4, a HDZ-ova na čelu s ministrom unutarnjih poslova i šefom nacionalnog stožera Davorom Božinovićem – 24,4% glasova. Dvostruko manje dobiva Škorina koalicija 11,7%. Prema anketi, prelazak praga u 6. izbornoj jedinici Mostu 5,7%, a ujedno i mandat sebi, osigurava Nikola Grmoja.
Male šanse da im se dogodi isto anketa daje strankama okupljenima u platformi Možemo (4,4%) Prema D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate, 5 zastupnika imat će Restart, 4 HDZ, 2 koalicija oko Domovinskog pokreta i jedan Most. Za još dva takozvana rubna mandata bore se 4 liste (Restart, HDZ, DP, Možemo), ali najveću anketnu šansu da ih podijele imaju Restart i HDZ.

U 7. izbornoj jedinici dvije najjače liste su one Restart koalicije i HDZ-a. Kako bi prema HRejtingu završio sraz SDP-ova župana Zlatka Komadine i HDZ-ova ministra Tome Medveda koji ondje predvode liste?


Napeta i poprilično neizvjesna utrka kroz jedinicu koja se prostire dijelovima Zagrebačke i Primorsko-goranske županije, cijelom Karlovačkom sve do južnog dijela Zagreba. Tu je razlika između vodećeg Restarta i drugoplasiranog HDZ-a samo 2,2%.
Restart osvaja 28,6, HDZ 26,4%. Izborni prag prelazi još jedino Škorina lista koju ovdje predvodi bivši Mostov zastupnik i ministar Slaven Dobrović. Dobivaju točno 11%. Najbliže su pragu u 7. izbornoj jedinici stranke oko platforme Možemo. Trenutačno su na 4,6%. Anketa potpuno iz igre za mandat ne isključuje ni Most (4,2%) ni koaliciju okupljenu oko Živog zida (4,0%) iako su ispod 4 i pol posto.
Pretvaranjem navedenih postotaka u mandate, dolazi se do 12 fiksnih. Po pet ih uzimaju Restart i HDZ, a dva su Škorina. Ona su dva još preostala mandata – rubna i na dohvatu čak pet lista (Restart, Možemo, HDZ, Most, ŽZ). No računica prema D’Hondtu pokazuje da su mu najbliže Restart i savez na platformi Možemo, predvođen Radom Borić.

Očito je da će se i ovih preostalih osam dana kampanje voditi borba za svaki glas.Neodlučnih birača u šest dosad obrađenih izbornih jedinica u prosjeku je više od 11%. Najviše u 6. (14%), a najmanje u 5. izbornoj jedinici (8%).

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime