Prvi kulturni događaj u Hrvatskoj u 2018.: Pogledajte kako je bilo na otvaranju Novogodišnje izložbe fotografije u Fotoklubu Split

Stručni žiri u sastavu Valentino Bilić Prcić, Antonela Čmrlec, Feđa Klarić, Maja Prgomet i Ante Verzotti odabrao najbolje 52 pojedinačne fotografije i 3 kolekcije te dodijelio 3 pojedinačne nagrade, nagradu za kolekciju i tri pohvale

Dvadeset minuta nakon ponoći, u Galeriji fotografije Fotokluba Split, tradicionalno je otvorena Novogodišnja izložba fotografija, prvi kulturni događaj u Hrvatskoj i široj regiji u 2018. godini.


U Novu godinu Fotoklub je ušao natječajnom izložbom “Marjan – simbol i inspiracija” koju je organizirao u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom Marjan.

Na natječaj koji je trajao od siječnja 2017. prijavilo se preko 100 autora s gotovo 600 fotografija, od kojih je stručni žiri u sastavu Valentino Bilić Prcić, Antonela Čmrlec, Feđa Klarić, Maja Prgomet i Ante Verzotti odabrao najbolje 52 pojedinačne fotografije i 3 kolekcije te dodijelio 3 pojedinačne nagrade, nagradu za kolekciju i tri pohvale.

Uvodno se okupljenima obratio župan splitsko-dalmatinski, Blaženo Boban.

– Na dobro vam došlo mlado lito, sritno i barićetno vam bilo, zdravi i veseli bili. Otkud meni pravo da ovdje o Marjanu, pored Andre, da bilo što rečem. Ipak ću reći samo jedan detalj s Marjana. Na Marjanu je crkvica sv. Jere, a od 2018. godine upravo je taj svetac zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije. Slavit će se na sv. Jeru, a jedna od aktivnosti će biti i na Marjanu prigodnom Dana županije na dan sv. Jure. Sretno, a vjerujem da je ovo prvi kulturni događaj u svijetu. Od srca vam hvala na ovoj tradiciji, prekrasno je biti u ovim prostorima – kazao je župan.

Sve prisutne pozdravi je potom splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, svima zaželio sve najbolje u 2018. godini i proglasio izložbu otvorenom.



Uslijedila je dodjela priznanja nagrađenim fotografima, a kakav bi to bio prvi kulturni događaj u 2018. bez šampanjca.

Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan kazao je da mu je čast što Javna ustanova sudjeluje kao suorganizator u prvoj izložbi 2018. godine.



– Zahvaljujem Fotoklubu Split, ali i ovim vrijednim amaterima koji su sve ovo fotografirali. Pozivam ljude neka dođu ovo pogledati jer Marjan je jedna od tri svetinje grada Splita, uz Hajduk i sv. Duju. U okviru izložbe bit će organizirana tri predavanja.

Moram kazati da postoje indicije da bi država trebala preuzeti Marjan. Gradonačelnik i ja radimo sve da taj simbol grada Splita ostane u lokalnim rukama i da grad Splita nastavi gospodariti Marjanom. Upravljanje nije upitno, međutim gospodarenje je i nadam se da će i to ostati na dobrobit svih građana jer od 1312. godine Marjan je brdo koje je vlasništvo grada Splita – kazao nam je Koharević.

Maji Prgomet bilo je ovo prvo otvaranje novogodišnje izložbe u ulozi predsjednice Fotokluba Split.

– Drago mi je što sam u Novu godinu uplovila sa za mene najboljom mogućom opcijom, a to je fotografijom. Drago mi je da nastavljamo tradiciju, a tema ovogodišnje izložbe je posebna jer to je jedan od simbola Splita, a to je Marjan.

2017. je u Fotoklubu Splita bila jako dobra, imalo smo 20-ak izložbi, ponovno smo vratiti fotomaraton, u 12. mjesec smo organizirali nikad masovniji Help portrait gdje smo napravili i podijelili 900 portreta našim sugrađanima. Pokrenuli smo i Photo talk, a to je niz besplatnih edukativnih predavanja. Organizirali smo radionice, te mislim da smo bili prilično produktivni.

Imamo dosta novih članova, a posebno me veseli što smo krajem godine otvorili sekciju za najmlađe, za osnovnoškolce, a idemo prema tome da osnujemo sekciju za mlade. Od 9. do 13. siječnja opet ćemo imati radionice za osnovnoškolce, a nadam se da ćemo 2018. imati prvi Festival fotografije – kazala nam je Maja Prgomet.

Kako je bilo na otvaranju, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0