U utorak navečer održana je izborna skupština Fotokluba Split. Dvosatnoj Skupštini pristupilo je nekoliko desetaka članova koji su izabrali kompletno novo vodstvo jedne od najvažnijih splitskih i hrvatskih kulturnih ustanova. Nakon 15 godina, na čelu Fotokluba više se ne nalazi Feđa Klarić. Zamijenila ga je Maja Prgomet, mlada i nadarena splitska fotografkinja koja je članica kluba od 2008.

Pitali smo Maju kako se osjeća nakon što je postala prva predsjednica u dugoj povijesti Fotokluba Split.

– Drago mi je da su članovi prepoznali moj dosadašnji rad i nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje. Drago mi je što članovi smatraju da ću nastaviti uspješno voditi Fotoklub Split.

Za one koji eventualno, ne znaju, tko je Maja?

– Imam 33 godine, fotografijom se bavim od 2008. godine, višestruko sam nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka. Volontiram na Splitskom portalu, radim kao freelance fotografkinja i osnivačica sam dva foto projekta u Splitu: “Split fotomaraton” i “HELP portrait Split” (koji je dio svjetskog pokreta). Organizatorica sam splitske Tiramole – izložbe za mlade fotografe.

Tiramola je izložba po kojoj si postala poznata…

– Već je 11 izložbi za nama, a krajem godine ide i 12. Svake godine izložba nam raste i nadam se da će tako biti i ove godine.

Hoće li biti teret naslijediti velikog Feđu?

– Feđa je institucija. Međutim, to ne shvaćam kao teret već kao zadatak i izazov da klub održim i dalje uspješnim.

Što očekuješ od novoizabranog tima?

S obzirom na to da ih sve dobro poznajem, nadam se da ćemo dobro surađivati i da ćemo imati neke nove projekte.

Komentar o Feđi Klariću, čovjeku koji je održao klub u proteklom razdoblju?

– Drago mi je da sam imala prilike uz njega učiti, surađivati s njima, a nadam se da ću to znanje primijeniti u nastavku vođenja fotokluba.

Izabran novi Izvršni i Nadzorni odbor

Za članove Izvršnog odbora, uz predsjednicu Maju i potpredsjednika kluba Peru Dragičevića, izabrani su Valentino Bilić Prcić, Jelena Popić i Tonči Čorić.

Novi članovi Nadzornog odbora su Stipe Božić, Jurica Galić i Paun Paunović. Članovi Suda časti su Damir Borčić, Duje Klarić i Radojka Siriščević.

Feđa Klarić: Radostan sam

Nakon održane izborne Skupštine i promjena u vodstvu, upitali smo Feđu kako se osjeća nakon desetljeća i pol vođenja kluba…

– Moram kazati da sam radostan kada vidim tko je sve izabran u novo vodstvo. Oni su se dokazali, ne samo u fotografiji, nego i u poštenom i prijateljskom odnosu prema fotoklubu. Klub je više od doma. Gotovo sam 50 godina aktivan u klubu, a njegov predsjednik sam zadnjih 15 godina. Postali smo kulturna institucija, najvažnija smo galerija fotografija u Hrvatskoj. Imamo titulu zaštićenog kulturnog dobra. Uvjeren sam da će s ovim novim mladim ljudima, među kojima ima i dosta ljudi od kontinuiteta u našem klubu, sve ići jako dobro.

Vjerujem u nove ljude, ali osobito u novu predsjednicu. Prvi put u povijesti imamo predsjednicu na čelu Fotokluba, ali koja se dokazala kroz godine privrženog rada i izuzetnim simpatijama prema humanom radu, prema Tiramoli, odnosu prema svima koji su ugroženi. Ona je primjer kako treba raditi jedno mlado čeljade, a to je Maja Prgomet. Ona je ponos kluba.

Vrednuju li Grad i Županija dovoljno Fotoklub Split?

– Generalno, fotografija u Hrvatskoj je u trećem planu, nažalost. Svi muzeji u suvremenom svijetu u svojoj stalnoj postavi imaju fotografiju, a kod nas fotografija, nažalost, nije tako tretirana. Fotoklub je na ponos svih fotografa i svih fotoreportera Hrvatske.

Postoji li neki trenutak vezan uz Fotoklub koji će vam ostati u sjećanju kao poseban?

– Možda bih mogao izdvojiti našu novogodišnju izložbu s kojom smo krenuli prije 15-ak godina. Naša novogodišnja izložba prvi je kulturni događaj u Splitu i Hrvatskoj. Izložba se pokazala kao izuzetan pogodak i za fotografiju i za Split.

Facebook komentari