Od danas se počinju primjenjivati nove Odluke Stožera civilne zaštite RH.

Trgovine prehrambenim proizvodima, ali i oni dućani s robom koji nisu u sklopu trgovačkih centara mogu nastaviti s radom nakon više od mjesec dana, no uz neka ograničenja.

Danas se ponovno uspostavio javni prijevoz putnika na redovnim linijama uz naplatu putnih karata, a sukladno tome prestaje prijevoz na posebnim linijama, a koji je bio besplatan uz predočenje propusnica odnosno iskaznica civilne zaštite.

Promet je izvijestio da od danas sva prodajna mjesta ove tvrtke rade po uobičajenom radnom vremenu.

– Čekao sam autobus na Spinutu oko pola sata s još jednim gospodinom. Vozač je odmah tog gospodina da nema rukavice, na što je on rekao da “njemu neće nitko govoriti da nema rukavice”.

Vozač je imao masku i rukavice. Na Pojišanu sam izišao vani i čekao drugi autobus. Nisam imao masku i stariji ljudi su mi savjetovali da otiđem u ljekarnu kupiti masku. Vladala je neka panika kao da bi ih mogao zaraziti. Otišao sam ju kupiti, da bi mi autobus propustio stati. Zbog čega, ne znam. Ušao sam “šezdesetku”. Tamo vozač nije imao masku i rukavice. Putnika ima vrlo malo. Uglavnom imaju maske, rukavice i drže distancu, ali postoje i situacije gdje se ne drže pravila, prepričao je naš fotograf Igor Jakšić svoje iskustvo.

Direktor Prometa Split Miroslav Delić objasnio je kako su sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite aktivirali tek 60-70% ukupnih kapaciteta kako bi osigurali da se unutar autobusa ne stvaraju gužve već osigura neophodna socijalna distanca. Unutar par sati prometovanja javnog gradskog prijevoza zabilježeno je 25% putnika od uobičajene brojke za dan u tjednu i vrijeme.

– Promet Split je osigurao svim vozačima zaštitne maske i rukavice koje je preporučeno imati dok upravljaju autobusima također moraju imati i dezinficijens za ruke. U ovoj prvoj fazi uspostave prometa javnog gradskog prijevoza na ulicama su autobusi sa zaštitnim kabinama kako bi izolirali svoje djelatnike od putnika.
Drugi dio preporuka se odnosi na dezinficiranje autobusa nakon vožnje, rekao nam je Delić.

Delić poručuje kako su nabavili dovoljnu količinu dezinficijenasa te djelatnici održavanja posebnu pozornost posvećuju rukohvatima, naslonima od sjedala, prozori te rukohvati na ulazima u autobus. Treće preporuke se odnose na putnike gdje je također preporučena upotreba zaštitnih maski i rukavica te držanja razmaka u autobusima.

– Ukoliko primijetite da vozači ili putnici ne nose maske napominjem da nošenje nije obavezno već preporučeno, kazuje nam Delić.

Prometovci su na svim linijama jutros od 4.30, a navode kako je u autobusima do sada prosječna popunjenost ispod 10 osoba.

– Povećanje broja putnika se očekuje s popuštanjem mjera no iz Prometa za sada jedino umirovljenike prepoznaju kao kategoriju koja bi mogla utjecati na statistiku broja putnika jer do sada nisu mogli putovati namjenskim linijama. Također, očekuje se povećanje broj putnika otvaranjem trgovačkih centara.

Statistika i kretanje putnika se analizira konstantno kako bi se prilagodili situaciji u smislu vremena prometovanja, prate se radna vremena institucija te će se uz statistiku putnika korigirati: pojačavati ili smanjivati broj autobusa u određeno vrijeme.

Koliko je COVID-19 utjecao na poslovanje poduzeća Promet Split govori brojka da je unazad dva mjeseca ostvareno 15 milijuna kuna manje prihoda u odnosu na prošlu godinu. Daljnji pad se očekuje, a rebalans plana poslovanja je spreman – poručuje Delić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime