Provjerili smo kako (ne)radi nova rasvjeta na istoku Splita vrijedna 128 tisuća kuna

U cijelosti je zamijenjeno 40-ak rasvjetnih tijela i još toliko zidnih rasvjeta. Dočekali smo noć da vidimo rezultate svega


Kako smo prekjučer izvijestili, na šetnici uz rijeku Žrnovnicu konačno je zamijenjena rasvjeta stara nekoliko desetaka godina. U cijelosti je zamijenjeno 40-ak rasvjetnih tijela i još toliko zidnih rasvjeta. Dočekali smo noć da vidimo rezultate svega.


Vrijednost zamjene zidne rasvjete i rasvjetnih tijela na stupovima s energetski učinkovitijim rasvjetnim tijelima iznosi 127.818,000 kn s PDV-om, a izvođač radova je Elektro Klarić d.o.o. iz Trilja.

Vjerujemo da se radi tek o fazi radova, no trenutno svijetli tek otprilike pola postavljenih rasvjetnih tijela i to od Bašte do Rusa. Od Bašte prema Antoničinom mlinu ne svijetli niti jedna lampa pa sada uz šetnicu tamo vlada potpuni mrak. Stanovnici podmosorskog mjesta čekaju i ovaj dio rasvjete da zasvijetli. Sama rasvjetna tijela emitiraju bijelu svjetlost i ne svijetle prema nebu, što je dobra stvar koja smanjuje nepotreban dio svjetlosnog zagađenja koje itekako ima utjecaj na životinjski svijet.

Kako je to izgledalo sinoć u osvijetljenom i neosvijetljenom dijelu šetnice, pogledajte u fotogaleriji.

“Veseli me što će i ovaj zahvat revitalizacije i rekonstrukcije javne rasvjete šetnice uz rijeku Žrnovnicu uskoro biti u cijelosti završen.

Ovo je projekt koji smo u suradnji sa Gradom Splitom pripremali poprilično dugo.
Isti je bio planiran u proračunu za 2019. godinu, ali se zbog neriješenih pravno-formalnih i drugih preduvjeta završava tek sada. 

Zahvalio bih se svima koji su sudjelovali u aktivnostima oko pripreme i realizacije ovog za nas bitnog projekta. Naši sumještani i ostali korisnici dobit će cjelovito i kontinuirano osvijetljenu šetnicu uz rijeku na kojoj će moći još više i sigurnije provoditi slobodno vrijeme i zato nas završetak ovog projekta veseli kao i svaki manji ili veći projekt koji smo u suradnji s Gradom i ostalima uspjeli dovesti do kraja realizacije”, kazao je Branko Solje, predsjednik GK Žrnovnica.

 “Treća pluća Splita”

“Još u proračunu za 2018. godinu u suradnji s MO Žrnovnica predložena je i prihvaćena obnova, bolje kazano uspostava, rasvjete na šetnici u gornjem toku rijeke od mosta do završetka uz prelijepo izletište. Dugo je trajala borba s papirologijom i vjetrenjačama raznih vrsta da bi napokon ovih dana zasjalo i uz dio šetnice koja je omiljena svima. Rasvjeta je u skladu s prostorom.

Zgodno je prisjetiti se da se obnova toga predlagala i u godinama prije 2018-e, ali nije prolazilo. Siguran sam da je zajednički cilj Splita i Podstrane uređena šetnica sve do ušća jer ‘treća pluća Splita’, uz Marjan i Tursku kulu, to zaslužuju. Podstrana je preko EU projekta dobila financiranje uređenja dijela od mosta na Rakitama prema ušću. Uživajmo u šetnji uz našu Riku i čuvajmo je od svake vrste onečišćenja”, kazao nam je Tonći Blažević.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
2
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime