PROSVJED PRED BANOVINOM Vlasnici kafića na Firulama: “Za nekoliko dana će nam srušiti štekate, Ante Kuzmanić cijelu uvalu želi za sebe!”

Josipa Buzdanović prozvala je Čulića, Škorića, Leku, Čogelju, Marasovića...

U 13 sati pred Banovinom je počeo prosvjed vlasnika kafića “Firule” s grupom od nekoliko desetaka građana. Vlasnici ovog kafića kažu da će se njihov objekt srušiti nakon 22 godine, točnije 17. rujna ove godine. Za sve su okrivili sadašnju gradsku vlast.


“S obzirom na to što se sve događalo na Firulama zadnjih godina, treba mi čak i podsjetnik. Protiv smo rušenja štekata na Firulama, ne damo vam Firule, ne damo. Štekat je tu već 22 godine, od toga 17 godina Gradu nije plaćena naknada za koncesijsko odobrenje. Uredan smo koncesionar. Od 2014. firma Grad plaća oko 500 tisuća kuna u gradski proračun, a danas im se to više ne sviđa. Znate zašto? Jer se ta uvala danas sviđa Anti Kuzmaniću.

Baš slučajno je Kuzmanić projektirao Žnjan. Slučajno ga čeka koncesija na Firulama ispred njegovog prostora. Pored poslovnog prostora na njegovoj parceli je bespravna gradnja, što je s tim, to nitko ne vidi? Plaća li Kuzmanić najam gradu od imovine koju iznajmljuje, a to je gradsko? Šestinu vrijednosti, ne plaća.

Ante Kuzmaniću, s tvoje parcele cure fekalije po šetnici i prema plaži. Štitiš Antu Čulića, manipulatora, lažnog bombaša, neplatišu. Štitiš ga ti i slični tebi; Marasović, Sičić, Leko, Pušić, Škorić. Škoriću, kuvaj kavu i nosi poštu kao što si radio i ’94. Leko, koliko si dugova na račun grada oprostio svojim prijateljima, koliko si time oštetio gradski proračun? Stipe Čogelja, nakon ishođenja suglasnosti, elaborata svi dokumenti su na tvom stolu od 30. lipnja i natječaja još nema. Javi se, objasni nam. Gire, zašto Firule nisu u planu upravljanja, zašto ste nas izbacili, objasni nam! Šta rade sudovi, zloćudni tumori hrvatskog društva, šta radi policija kad ih je polupismeni Ante Čulić izmanipulirao toliko puta?! Ante Čuliću, idi u Brštanovo –  dio je govora kojega je održala Josipa Buzdanović pred Banovinom.

Prosvjednici su pozvali gradonačelnika Oparu da se javi, a potom i zapjevali Thompsonove “Gene kamene”.

Tu smo jer tražimo raspisivanje natječaja za uvalu Firule. Tražimo prijem kod gradonačelnika, župana, ministra pomorstva i ministra branitelja. U suprotnom ćemo svaki utorak dolaziti i održavati prosvjed. Moja djeca neće ići u Irsku, dok vaša rade u Banovini, Županiji i fakultetima. Opara, javi se!– Jutros glavni akter sveta, a to je Ante Kuzmanić, izjavljuje da smo mi na tržnici i da se svađamo. Koja je to tržnica? To je neprimjena zakona koju iskrivljuje svak kako ga je volja. Jedan štekat, jedan kafić može radit, a to bi trebao biti njegov kafić. Kuzmaniću, samo sebe prijavljuješ, a nas treba srušiti. 500 milijuna kuna ti dužan gradskom proračunu. Ti to možeš ne dat, a ja moram raditi sve što si mi rekao. Ljudi, jesmo mi svi ovce, a oni vukovi? Naravno da jesmo, jer ovo je previše! Pravna država posustaje svaki put pod pritiskom udruženih političara i tajkuna. Mali čovjek može samo puzati, bacili ste nas na koljena. Država u kojoj se narod boji je terorističke država, a mi se bojimo svega jer sve ćete nam uzet. Kuzmaniću, tvoja djeca rade na fakultetu, a gdje će moja? U Irsku? Neće, jer ne damo Firule. Opara, zaslužili smo nakon 5 godina da nas primiš. Nisi ti Bog na nebu, iziđi iz Banovine i primi nas. Opara ti nemaš socijalne osjetljivosti, Opara ajde ća. Možda danas nismo postigli uspjeh u predstavljanju, ali ćemo u utorak opet doći ovdje i protestirat ćemo protiv bezdušne lokalne vlasti.

– Možda danas nismo postigli uspjeh, ali ćemo sljedeći utorak opet doći ovdje protestirati možda i u većem broju. Zatražili smo mi i koncesiju 2014. godine, ali nitko nije raspisao koncesiju, a prethodno su nas natjerali da potrošimo novac za suglasnosti, elaborat. Kada smo sve to napravili Stipe Čogelja je predmet stavio na stol. U odgovoru uredu predsjednice rečeno je da prije raspisivanja natječaja treba sanirati padinu u Uvali Firule. Ta padina je takva od kada sam ja bila mala, dakle, 50 godina. Sada je treba sanirati da se ne bi mogla raspisati koncesija koja se čuva za Kuzmanića.Novinari su pitali ima li dolaze za svoje tvrdnje?

– Imam. Kuzmanić je danas rekao da može raditi samo jedan kafić, a sigurno ne preporučuje naš nego svoj koji je do našeg. Uvijek smo bili u okvirima koncesijskog odobrenja koje nam je dalo Ministarstvo pomorstva. Naša žalba je devet mjeseci stajala u škafetu Vijeća za dodjelu koncesija. Inspektor plovidbe je zaključio da se štekat treba ukloniti. Štekat ne plovi, niti ometa plovidbu što znači da je prekoračio svoje ovlasti, odnosno da se prodao. Nikada niti jedan inspektor nije donio takvu odluku i mi smo to sve kazneno prijavili. Nemamo nikakav odgovor DORH-a, kažu nam da je sve u Zagrebu. Zakon je jasan i kaže da ako nisi platio koncesiju za korištenje pomorskog dobra ne možeš biti ni korisnik tog pomorskog dobra. Poštovat ćemo odluku ako drugačije ne bude određeno od neke državne institucije. Jenki je radio u Kašjunima, sad dobiva koncesiju za Obojenu. Jenki nikad ništa nije platio, a mi nikad ništa prekršili. Kakav je to zakon? – upitala se vlasnica i naglasila da je ekonomistkinja i da je pravno pismena te da joj ne bi nikad palo na pamet raditi nešto protiv zakona.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime