Povodom prosvjeda “Ne daj se Cetino” koji će se održati u Splitu, 28. rujna, inicijativa “Javno je dobro” je poslala priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

– Inicijativa “Javno je dobro” kao udruženje i dodatno “Ne daj se, Cetino” kao član Inicijative u četvrtak 28. rujna u 8 sati organiziraju prosvjed ispred hotela Cornaro u Splitu, kako bi goste “Prvog međunarodnog energetskog foruma EU – Rusija” upozorili na neposrednu prijetnju ugrožavanjem izvora čiste vode koja napaja čitav srednjedalmatinski bazen, od zaleđa preko priobalja do otoka.

Plan izgradnje termoelektrane Peruča, poduprt dvojbenom Studijom utjecaja na okoliš, sa slabim ili nikakvim argumentima njezine ekonomske isplativosti i neobjašnjivog statusa strateškog projekta, zabrinuo je stanovnike Cetinske krajine, ali i sve građane korisnike sustava koji su do najave gradnje na Peruči imali osiguran pristup čistoj i zdravoj vodi.
 
Nedostupnost sigurne vode ugrožava pravo na život i dostojanstvo te je stoga nužno regulirati razinu zaštite okoliša izvora vode te same vode kao strateškog resursa na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Nedopustivo je ekološki, ekonomski i strateški problematičan privatan projekt poput TE Peruča postavljati iznad strateškog interesa zaštite pitke vode u Hrvatskoj.
 
Stoga Inicijativa “Javno je dobro” kao udruženje i dodatno “Ne daj se, Cetino” kao član Inicijative pozivaju sve građane da im se u četvrtak ujutro pridruže u zahtjevu da se od štetnog projekta, ali i štetnog modela  trenutno odustane. Zagađivanje i privatizacija pitke vode izravan su napad na naše ljudsko pravo!

Inicijativa JAVNO JE DOBRO
javnojedobro@gmail.com

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0