“Prošlo deset godina, a bol je sve veća i veća. Jedino što zahtijevamo je istina”

"Vidite da je teška požarna sezona, teško mi je reći da vojska nešto krije ili da nešto nije htjela" - kazao je ministar

Komemoracijom na otoku Kornatu u srijedu je obilježena deseta godišnjica kornatske tragedije u kojoj je na današnji dan prije točno deset godina u rutinskom gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Uz obitelji stradalih i brojne vatrogasce ove je godine komemoraciji prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao prva predsjednica koja je na dan sjećanja posjetila mjesto velike tragedije i obišla dvanaest spomen križeva stradalim herojima.


Misu za stradale vatrogasce kod kapelice sv. Florijana na otoku Kornatu služio je šibenski biskup Tomislav Rogić nakon čega su predsjednica Grabar Kitarović i izaslanstva Šibensko-kninske županije, gradova, općina i vatrogasaca položila vijence i zapalila svijeće, piše ŠibenikIN.

– Deset je godina je prošlo od tragedije, ali kao da se dogodila jučer. Svi se sjećamo tog dana i vijesti koje smo slušali iz minute u minutu, ali tek kada dođete ovdje i posjetite tih svih dvanaest križeva osjetite koliko je teško bilo braniti ovaj teren od vatre i kroz koju su muku i pakao oni morali prolaziti u posljednjim satima svog života. Došla sam ovdje i kao žena i kao majka i kao predsjednica pokloniti se životima tih dvanaest poginulih vatrogasaca u najvećoj tragediji nakon Domovinskog rata – kazala je predsjednica nakon komemoracije okupljenim novinarima.

Predsjednica je istaknula kako je došla pokazati obiteljima da nisu zaboravljeni jer zna da imaju jako puno pitanja, a naglasila je kako nakon deset godina moraju saznati istinu i doći do odgovora.

– Obitelji imaju jako puno pitanja, ali moram reći da me danas nisu ništa pitali. Danas je sve posvećeno odavanju pijeteta žrtvama. Neki šute o svojoj boli, neki o njoj razgovaraju, međutim svi su jednako dostojanstveni u odavanju pijeteta svojim najmilijima. Doista im dugujemo odgovore, istraga se mora nastaviti i ako treba i ponovo ispočetka prikupiti sve papire i dokumente. Treba naći odgovore kako bi obitelji zatvorile tu stranicu svojega života. Još je teže tugovati kada ne znate zašto, kako i što se točno dogodilo, ali odgovori nam trebaju i zbog samo sustava. Moramo znati što se dogodilo i gdje je krenulo po zlu posebno u ovoj godini kad požari haraju Hrvatskoj i ovu tragediju čine još većom – zaključila je predsjednica.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević komemoraciji je prisustvovao u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, a naglasio je kako je najvažnije odati počast vatrogascima koji su poginuli i pokazati suosjećanje njihovim obiteljima, javlja ŠibenikIN.


– Odali smo poštovanje našim vatrogascima koji su poginuli prije deset godina i suosjećanje sa njihovim obiteljima kojima nije lako. Naša je zadaća da učimo iz tragedija s ciljem da gradimo sustav i da se ovakve stvari ne događaju, svi dijelovi sustava i institucija moraju raditi svoj posao – rekao je Krstičević.

Na novinarsko pitanje da prokomentira mišljenja nekih obitelji da vojska nije rekla sve i njihove sumnje da se nešto taji, kratko je kazao da mu je na to teško odgovoriti.– Meni je teško danas ovdje kao ministru i vojniku o tome govoriti. Vidite da je teška požarna sezona, teško mi je reći da vojska nešto krije ili da nešto nije htjela. Vojska je tu od Domovinskog rata za naše građane i uvijek smo spremni pomoći – kazao je Krstičević.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0