Dana 27.studenog 2017. godine je sa strane APN-a stigla „Potvrda tehničke i financijske isplativosti projekta“, kojom se daje odobrenje za provedbu energetske obnove ŠC Bazeni-Poljud, a sve po ugovoru o energetskom učinku br.: 33-09-ENUČ-2016.

Odobrenje je pristiglo nakon što je dana 20.studenog 2017. Stručna komisija APN-a dala pozitivno mišljenje i time verificirala projekt energetske uštede.

Ugovorom o energetskom učinku se u okviru obvezujućih mjera trebaju provesti slijedeće aktivnosti:

Izvedba vlastitog toplinskog izvora kojim će se omogućiti opskrba toplinskom energijom ŠC Bazeni Poljud i gradskog stadiona Poljud nevezana za kotlovnicu vojnog kompleksa Lora
Cjelovita rekonstrukcija svih podastanica u objektima ŠC Bazeni Poljud koje koristi Javna ustanova, a koje ostaju u funkciji, sa uključenom rekonstrukcijom sadržanih distribucijskih cjevovoda ogrjevnih medija.

Rekonstrukcija sustava unutrašnje i vanjske rasvjete u objekima ŠC Bazeni Poljud koje koristi Javna ustanova, zamjenom postojećih rasvjetnih tijela štedljivim rasvjetnim elementima koji, u slučaju ako je tehnološki i tehnički moguće, koriste LED tehnologiju.

Sustav centralnog nadzora i upravljanja (CNUS).

Automatizacija mjerenja potrošnje energije.

Ugradnja centralnog mjerenja, te objedinjavanje obračuna potrošnje električne energije
Poboljšanje toplinskih karakteristika neprozirnog dijela ovojnice, te izmjena cjelokupne staklene ovojnice objekta u skladu s novim tehničkim zahtjevima.

Sanacija elemenata pomičnog ostakljenja kose istočne fasadno-krovne stijene vaterpolo bazena.

Provedbom navedenih aktivnosti, napokon će se riješiti kvalitetniji i učinkovitiji način pripreme toplinske energije, te će Javna ustanova, a time i Grad Split biti prvi put od izgradnje Športskog centra u poziciji da samostalno upravljaju proizvedenom toplinskom energijom.

Financijski iznos planiranih radova je 67.1 milijuna kuna bez PDV-a. Od navedenog iznosa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti besppovratno daje 40 posto opravdanih troškova što iznosi 19.570.000,00 kuna. Dakle, ŠC Bazeni-Poljud se energetski obnavljaju na način da je 40 posto sredstava bespovratno, a ostatak od 60 posto investicije se vraća Pružatelju energetske usluge iz ostvarene uštede tj. financijski nema dodatnog zaduženja za Javnu ustanovu Športski objekti Split, a time ni za proračun Grada Splita.

Planirani povrat uloženih sredstava Pružatelja energetske usluge je kroz 14 godina i za taj period Pružatelj ima obvezu pratiti izvršenje mjera ulaganja, a nakon povrata investicije, čitava financijska ušteda pripada Javnoj ustanovi odnosno Gradu Splitu.

Prema dostupnim informacijama, radovi bi trebali započeti početkom 2018. godine i isti bi prema dostupnoj dinamici bili gotovi do rujna iste godine. Obzirom na značaj i obim radova, zasigurno se radi o najznačajnijoj investiciji u sportske objekte grada Splita a sve na način da nema dodatnog financijskog zaduženja gradskog proračuna.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0