Gospodarska zona u Dugopolju i Sportski centar “Hrvatskih vitezova” bit će sljedeće godine bogatiji za još jedan sadržaj javne turističke infrastrukture. Svega kilometar udaljenosti od izlaza za Split s autoceste A1 bit će izgrađen multifunkcionalni Centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije.

Ovaj vrijedan projekt sufinanciraju Splitsko – dalmatinska županija i Ministarstvo turizma, a njim se nastoji potaknuti izgradnja visitor centara na turističkim i prometno frekventnim lokacijama.

Budući Centar sadržavat će i multimedijalne sadržaje, trgovina domaćih proizvoda, mali kulturno-informativni centar, ugostiteljski sadržaji, prostor za sajmove i mini-tržnica na otvorenom.

Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, u četvrtak navečer obišao je mjesto gdje će uskoro početi izgradnja Centra. Za Dalmacija Danas je otkrio kolika je vrijednost ove investicije.

– Već je potpisan ugovor s izvođačem, sve je definirano, a kroz koji dan bi trebali početi radovi. Bilo mi je prigodno to najaviti pošto je sutra Dan općine Dugopolje, ali i doći tu, bolje se upoznati s lokacijom. Ovo je zaista jedan reprezentativan objekt. Investitor je tvrtka Inero, a investicija je vrijedna preko 13 milijuna kuna. Oko 10 milijuna kuna je osigurano iz Europskih fondova. Moram biti iskren, to je sve bilo pripremljeno u mandatu moga prethodnika. – rekao je i pojasnio kako je za lokaciju Centra odabrao Dugopolje jer se tu nalazi izlaz s autoceste za Split, zbog čega ga, kaže Boban, često nazivaju “vrata Zagore” i “vrata Splitsko – dalmatinske županije”.

Unutrašnjosti Istre kao sjajan primjer razvoja

Na pitanje što će poduzeti kao župan kako bi pokrenuo turizam u Dalmatinskoj zagori, te je doveo na razinu na primjer unutrašnjosti Istre, odgovorio je:

– Nedavno sam obišao Istru i uvjerio se u te Vaše riječi. Teško je riječima opisati što su sve ljudi napravili u unutrašnjosti Istre. Krenuti ćemo i mi tim stazama, bar ćemo krenuti u tom smjeru. Dobar znak tome je probijanje tunela Sveti Ilija. Moram reći da u zadnje dvije godine imamo preko 200 apartmana u Imotskoj krajini. Zato je jako bitan onaj projekt o kojem ja govorim – tunel Kozjak. I jedan od segmenata je upravo i razvoj tog zagorskog dijela u funkciji turizma. Kad taj tunel proradi i bude u funkciji, ja sam uvjeren da će biti drugačiji odnos prema turizmu u Zagori. Jer će s autoputa i aerodroma biti svega osam kilometara kroz taj tunel. Sve ono što dolazi u grad Split i okolicu u turističkom smislu, svoj mir će naći u Dalmatinskoj zagori.

Tu ne treba zaboraviti ni treći tunel, Ravča-Drvenik, koji će oplemeniti vrgorački kraj. Milim da one četiri vertikale o kojima sam često govorio, osim u funkciji lokalnog stanovništva i zadržavanje mladih na njihovom ognjištu, moraju biti i u funkciji turizma. Nadam se da će zaista tako i biti.

Evo danas sam potpisao ugovore sa 123 naša sugrađana koji su prošli natječaj i podijelili preko 1.5 milijuna kuna za obnovu obiteljskih kuća, a u funkciji turizma. Ima ih dobar dio s otoka, ali i iz Dalmatinske zagore. – kazao je župan Boban.

“Majka” svih prometnih problema: Cesta prema Omišu; Za 18 mjeseci građevinska dozvole za tunel kroz Kozjak

Jučer je u Banovini bio sastanak na kojem se govorili kako je Splitsko – dalmatinska županija loša po pitanju prometnica. Hoće li se s mrtve točke pomaknuti cesta u Omišu?

– Točno i to ne treba kriti. Jesmo, loši smo. Ja se iskreno nadam da hoće. Moram reći da je ovo drugi sastanak u nizu. Prvi sam imao 19. srpnja u Hrvatskim cestama u Zagrebu, vezano uz tunel Kozjak. Tu smo donijeli određene zaključke s kojima do sada nisam izlazio u medije, ali sad mogu. Tada je odlučeno da će do jučerašnjeg datuma biti osnovano povjerenstvo i određena dinamika izgradnje, odnosno najprije pripreme, za tunel Kozjak. Sad mogu sa zadovoljstvom reći da za 18 mjeseci očekujemo građevinsku dozvolu za tunel, a naravno, dalje će biti lakše. Naravno, uz to je potrebno niz drugih prometnih projekata. Moram reći da je još bitnije od svega riješiti prsten Splita, jer vidite i sami kakav je, svakog dana i kad nije sezona, prometni kolaps od Solina do ulaza u Split.

Most nad Cetinom

– Nama je rečeno na jučerašnjem sastanku, a potkrijepljeno dokumentacijom, da bi do 2019. trebalo proraditi nadvožnjak u Solinu, a u toj fazi bi već trebao biti gotovo rotor na Zbora narodne garde, kraj Pujanki. I da bi trebao biti nadvožnjak kod Mercatora, koji bi povezao sjeverni dio Splita. Primarno je i stavljanje mosta nad Cetinom i probijanje još jednog tunela. Ja i gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, smo dali jednu ideju. S obzirom da još ne znamo dinamiku dovršenja ceste Solin-Omiš, da će se vrlo brzo postaviti most i tunel nad Cetinom, pa da se preko Naklica spojimo i dodatno kozmetički uredimo cestu kroz Žrnovnicu, Srinjine i Tugare, pa da se dio prometa preusmjeri tamo do završetka ove ceste. Jer Jadranska magistrala od Stobreča do Omiša zaista više ne može čekati.

Oni su to sa zadovoljstvom primili na znanje i čekamo sastanak kroz sljedećih mjesec i pol, dva u Zagrebu, gdje bi nam podastrli terminske rokove za tu našu varijantu – zaključio je župan.