Pročitajte tko će biti u najužem timu Krstulovića Opare: “Ne bih komentirao izlazak g. Blaževića iz vijećnice”

Gradonačelnik Splita kaže da nije sudjelovao u pregovorima s HGS-om

Gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, je bio prisutan na današnjoj konstituirajućoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.


Gradonačelnik će imenovati 8 savjetnika koji će činiti njegov najuži tim. Doznajemo tako da će Marin Babarović biti savjetnik za medije, Krešimir Budiša savjetnik za EU fondove, Ivica Grubišić Gire savjetnik za komunalu, a Ante Kuzmanić savjetnik za urbanizam.

Krstulović Opara komentirao je današnje uspješno konstituiranje Gradskog vijeća:

– Danas su vijećnici odradili svoj dio posla. Gradonačelnik ima svoj posao. Imamo Vijeće, njegovog predsjednika i zamjenike. Svatko radi svoj posao. Očekujem od Gradskog vijeća da konačno odblokira Grad i da konačno meni i mojim zamjenicima omogući puni angažman i upravljanje gradom kako su mi, uostalom, građani i dali povjerenje.

Na pitanje jesu li pregovori s HGS-om bili teški, gradonačelnik je rekao da on nije pregovarao. Svoj razgovor s Željkom Kerumom u svom uredu Krstulović Opara je nazvao kurtoaznim pozdravom na zadnjoj neuspjeloj sjednici, a razgovora, kaže nije bilo.

– Moramo razjasniti, postoji Gradsko vijeće i gradonačelnik. To su dva organizma koja, kada surađuju, Gradu ide dobro. Očekujem da ćemo s g. Šundovom i sa svim tijelima Gradskog vijeća dobro surađivati. Vidjeli ste zadnjih mjesec dana da smo se zamjenici i ja potrudili da građani ne osjete izostanak pune funkcionalnosti Grada, no kudikamo će biti lakše kada Vijeće počne s radom. Alternativa tome je daljnja blokada. Grad to više sebi ne može priuštiti.


Jutros je potpisan sporazum HDZ-a i HGS-a…

– Upoznat sam s time. Nakon konzultacija sa svojim kolegama vrlo sam jasno kazao što od sporazuma očekujem, a to je ono što sam javno tražio radi dobrog funkcioniranja Grada. Omogućavanje pune funkcionalnosti gradonačelniku i Gradskom vijeću je utkano u taj sporazum.Je li g. Kerum odobrio sve resore koje je tražio?

– O nikakvim resorima nije bilo riječi. Resori će se dodjeljivati kada usvojimo novi preustroj gradske uprave. Tada ćemo na javnom natječaju birati ljude. Sve spekulacije i vijesti koje su izlazile, ne znam iz kojih izvora, su prečesto kod mene izazivale živi smijeh i čuđenje. O tome nije bilo riječi niti će u budućem radu Grada Splita dolaziti do miješanja nadležnosti. Vrlo je jasno koje su obveze i nadležnosti gradonačelnika i gradske uprave.

Kako komentirate postupanje g. Blaževića koji nije glasovao za izbor Jure Šundova?

– Gradski vijećnici imaju odgovornost prema svojim biračima i svojim strankama. Mene zanima isključivo i samo Vijeće, koje će moje projekte i prijedloge podržavati, kako bi Grad išao naprijed. Kako će tko glasovati danas, sutra ili preksutra, nije mi toliko interesantno.

Novinari su upitali gradonačelnika je li mogao sanjati da će HDZ s HGS-om sastaviti vlast u Splitu, nakon svega što se dogodilo u kampanji.

– Ja sam političar odgovoran prema svojim biračima. Sanjam lijepe stvari za naš Grad, ali se ne bavim snovima i ne vodim politiku putem snova. Mi smo vrlo pragmatični ljudi. Da bi grad funkcionirao treba nam 18 ruku. Budite uvjereni da će moj budući posao biti takav da će puno veći broj ljudi od ovih potrebnih 18 podržavati ono što je potrebno. Pitali ste za g. Keruma, on je jedan od 35 vijećnika i o njemu ne ovisi većina.

Novinare je zanimalo hoće li podržati prijedlog Željka Keruma da Jure Bučević bude budući šef splitske Opere.

– HNK ima svog intendanta, koji dobiva svoj mandata od Gradskog vijeća, na prijedlog gradonačelnika. Intendant bira svoje suradnike. Neka g. intendant, koji god bude za godinu ili dvije dana, dođe sa svojim članovima tima u kojima je, među ostalima, i član opere. On će dobiti ili neće dobiti potporu. To da će netko mijenjati člana Opere zvuči mi kao da ću ja odrediti tko će igrati lijevo krilo u Hajduku. Ne bih to komentirao.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0