Na svečanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, govor je održao gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Njegov govor donosimo u cijelosti:

Drage Splićanke i Splićani, drage sugrađanke i sugrađani,
Iznimna mi je čast što i ove godine užežin fjere našega zaštitnika sv. Dujma, mogu pozdraviti predsjednika hrvatske Vlade g. Andreja Plenkovića.

Tri godine zaredom premijer je s nama u obilježavanju najvažnijeg gradskog blagdana. To može značiti samo jedno – da mu je stalo do Splita. Iskreno se veselim nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane g. Damira Krstičevića kojega srdačno pozdravljam kao i brojne ministre, gospodina župana, kolege gradonačelnike i ostale goste, sve po redu i časti, vijećnice i vijećnike Gradskog vijeća na čelu s Igorom Stanišićem, predsjednikom GV.

Pozdravljam i oca nadbiskupa msgr. Marina Barišića, Dujmovog sljednika, braniteljima i obiteljima poginulih i nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Svakako želim zahvaliti ovogodišnjim laureatima kao i obiteljima dobitnika nagrada Grada kojima je ona posthumno dodijeljena. Oni su sebe utkali u život, povijest i budućnost ovoga grada učinivši ga tako jedinstvenim.

Da, Split je jedinstven po mnogočemu: po ljepoti, po baštini, po arhitekturi, po pjesmi i športu, po znanim i neznanim junacima svakodnevnice, po ljudima i našem mentalitetu, po splitskoj andi i taštini, po vječitom ronjanju, po tome da je uvik kontra i po tome da u njemu nije lako biti prvi u ičemu.

Optimisti među nama baš u takvom Splitu pronalaze snagu, u njegovoj ljepoti motivaciju, u ronjanju izvor energije, u junacima svakodnevnice inspiraciju…

Kad su počeli radovi na Karepovcu, a nas obavio vonj višedesetljetnog ignoriranja i guranja problema ispod tapeta, po prosvjedima, povicima i pritiscima, činilo se da nećemo dočekati sutra. A vidi danas – Karepovac gotovo saniran, a prizor nevjerojatan: umjesto plastičnih kesa po granama gotovo sterilna slika, jadni galebovi su morali promijeniti blagovaonicu.. Karepovac danas više nitko ne spominje.

Žnjan je također bio problem kojeg se, s pravom, od Svete mise Svetoga pape Ivana Pavla Drugoga dalekog listopada 1998. godine, apostrofiralo, mislilo, ali se nije s njim hvatalo u koštac. Do prije godinu dana. Pomeli smo bezakonje i nered i uveli red i zakon. Na realizaciji konačnog rješenja zelene oaze se radi i ono će biti ostvareno brzinom koju procedure dopuštaju. Ja sam legalist, nisam šerif.
Marjan. Sve godine i desetljeća nebrige došle su na naplatu u ovom mandatu. Nismo pobjegli od problema i nismo tražili alibi za nedjelovanje. Djelujemo!

Jesmo li pobjegli od kostura koji ispadaju iz ormara, a teški su stotine milijuna?
Ne pričamo, ne prijetimo, ne ucjenjujemo, ne svađamo se, ne kukamo nego rješavamo.
Rješavamo i dogradnju škole Mejaši i škole Pujanki, gradimo koncertnu dvoranu i obnavljamo Hrvatski dom u Tončićevoj.

Umirovljenicima zlatnom karticom povećavamo naknade i olakšavamo im njihove zlatne godine, aktivirali smo zaboravljenu imovinu, obnavljamo vozni park Prometa, podižemo svijest prema našim sugrađanima s invaliditetom i brojnim zahvatima im olakšavamo kretanje, radimo na pročistaču za vodu, obnavljamo i gradimo prometnu infrastrukturu.

Sustavno smo pristupili izgradnji novoga Splita rješavanjem zapuštenih, a prevrijednih dijelova grada.
Optimisti među nama svetinje ne zapuštaju nego ih revitaliziraju i obnavljaju. Optimisti među nama gledaju naprijed i traže rješenja. Ne popuštaju larmi populizma nego spremno primaju udarce i podmetanja nogu, ne obaziru se na prepreke čineći ih nebitnima.

Optimisti kakvi jesmo, strpljivo, ponizno i odlučno postižemo ciljeve i stvaramo zdrave uvjete za život i rad.

Optimisti među nama znaju da se ništa ozbiljno preko noći ne može napraviti, već se sustavno pripremamo usvajajući europska pravila i po njima radimo, što nam nije teško jer mi živimo Europu, za europsku Hrvatsku smo se borili i izborili.

Stalno smo kod premijera i ministra,. Zato smo i uspjeli pokrenuti projekte koji izravno ili posredno donose boljitak Splitu, ali i svim gradovima i općinama aglomeracije.

Poštovane gradske vijećnice i vijećnici, uvaženi kolege gradonačelnici okolnih gradova!

Da je prije bilo više optimizma odavno bi sagledali širu sliku u kojoj je jasno da je ono što je dobro za Split dobro i za Kaštila, da je ono što je dobro za Solin dobro i za Split. Ono što je dobro za Split dobro je za cilu Dalmaciju i hrvatski Jug, da kad je dobro Splitu da je dobro i Hrvatskoj. Prepoznala je to ova, naša, hrvatska Vlada donijevši prije godinu dana na sjednici u Splitu paket odluka koje su temelj za iskorak našeg metropolitanskog prostora u budućnost.

Od Mediteranskih igara, 40 godina čekamo na novi iskorak. Ne trebamo se bojati budućnosti, promjena koje ona donosi nego moramo hrabro zakoračiti. Naša djeca od nas ne žele samo sjećanja i samo priče kako smo mi nekada živjeli. Uspomene su lijepe, ali treba živjeti, raditi, prehraniti obitelj, podizati dicu i školovati ih. Treba otvoriti um i otvoriti srce. Naša dica od nas žele da im trasiramo put, ne prema nekoj drugoj obali nego prema budućnosti koju će imati u svom Splitu, u srcu istočne obale plavog nam Jadrana.
Optimisti među nama od splitskog Sveučilišta su napravili vodeće sveučilište u ovom dijelu svijeta. Optimisti među nama pokrenuli su IT tvrtke i imaju klijente iz cijeloga svijeta.

Optimisti među nama u Splitu su ostvarili turističku sezonu od 365 dana.

Poštovane dame i gospodo, poštovani uvaženi članovi obitelji laureata.

Ovogodišnji laureati branili su Split, svojom mudrošću i smirenošću spriječili razaranje grada, spasili mnoge živote, gradili grad i razvijali ga, borili se i stremili k višem, imali lavlje srce i istovremeno bili ponizni. Imali su cilj, imali su vjeru, imali su znanje. Bili su optimisti. I ono što je najvažnije, taj su optimizam širili oko sebe svjesni da sami ne mogu ništa.

Pogledajte oko sebe, prepoznat ćete toliko potencijala ljudskog, materijalnog, duhovnog da će optimist u vama jedva dočekati sve to povezati i krenuti.

Nemojmo propuštati vrijeme, švere se ne mogu vratit.

Split United, razjedinjeno ujedinimo pa zajedno i s optimizmom ajmo naprid i dočekajmo sutrašnji Dan grada i uz blagoslov našeg sv. Dujma zakoračimo u bolje, jer to naš grad i naša dica i mi u njemu, naša Dalmacija i Domovina Hrvatska zaslužuju!
Sveti Dujme mučeniče, Splita grada zaštitniče, čuvaj nas!

Na dobro vam došla Sudamja.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime