Ovoga tjedna dogodio se proboj koronavirusa u jedan od najosjetljivijih dijelova splitske bolnice, dječju hematologiju. Radi se o odjelu na kojem se liječe djeca s malignim bolestima.

Nakon što su se u četvrtak javili prvi simptomi kod jednog djeteta, testirani su svi pacijenti i osoblje. Neslužbeno, pozitivna su ukupno tri djeteta, tri roditelja i tri medicinske sestre.

Sva djeca su asimptomatska

Proboj koronavirusa potvrdio nam je dr. Ivo Ivić, voditelj Zavoda za infektivne bolesti KBC-a Split.

– Zaraženo je nekoliko djece i njihovi roditelji. Oni su izolirani i ništa se dramatično ne događa. To je epidemiološka okolnost koja je riješena. Sva djeca su asimptomatska što se Covida tiče.

Jedno dijete je privremeno premješteno na Zavod za infektivne bolesti. Još uvijek je kod nas, no roditelji bi rado da idu kući. Dijete nema bilo kakve simptome bolesti – kazao nam je dr. Ivić.

“To je prilično opterećujuće”

Požalio se na kroničan nedostatak kadra.

– U županiji je znatno veći porast bolesnika, hospitalizacija od Covida nego bilo gdje drugo u državi. U isto vrijeme bolnica mora raditi svoj normalni pogon. Bolnica u takvim okolnostima mora izdvojiti dodatni kadar koji je nedostatan u svim okolnostima, a u ovima posebno. Dakle, iz redovnog pogona kirurgije, interne itd. moramo uzimati osoblje, prvenstveno sestre, da bi se brinule o Covid bolesnicima. To je prilično opterećujuće. Nosimo se, ali teško je – kazao je dr. Ivić za Dalmacija Danas.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime