Pred 37. sjednicu Gradskog vijeća u ovom sazivu jedan potencijalni mladi poduzetnik poslao je neobičan mail gradonačelniku te gradskim vijećnicima.

Neobičan utoliko što zapravo ni sam ne zna što ga je snašlo: vlasnik je zemljišta u Splitu (s obitelji), dakle parcela je u privatnom vlasništvu; ima projekt po kojem bi gradio na tom zemljištu u skladu s predviđenom namjenom po GUP-u; međutim – ne može!

Iako među točkama dnevnog reda o kojima će u dva termina (ovaj i idući ponedjeljak) raspravljati zastupnici gradskog “parlamenta” nema ovog slučaja, zasigurno će doći na tapet tijekom maratonskih sjednica. A u pitanju je teren na području nekadašnjih PIS-ovih baraka. Gdje je vlasnik mislio sagraditi sportsko-rekreativni centar, na svom zemljištu, no dobio je negativni odgovor u Banovini jer tamo “grad planira sagraditi nešto”… No, možda je najbolje pročitati obraćanje Ivana Vrgoča odgovornima, kao i odgovor vijećnika Ante Zoričića (koji je, prema Vrgoču, jedini uz Tonća Blaževića, HSLS-ovog vijećnika, uopće odgovorio mladiću), tu je dosta toga rečeno.

Nota bene, posljednjih 5-6 godina nekoliko je požara zahvaćalo baš taj predio Spinuta, gorjela je trava ali bome i PIS-ove barake…

– Poštovani Vijećnici gradskog vijeća,

Šaljem ovaj dopis sa ciljem rješavanja problema vezano za privatno zemljište na području bivših baraka PIS-a. Na katastarskoj čestici (5155/5165) čiji su vlasnici Đana Matić, Ingrid Plosnić, Ante Koceić nalazi se 5130 kvadrata trave, raslinja i kamenja. Pošto sam unuk od Đane Matić, a ujedno i rodbinski povezan s ostalim članovima vlasnika zemlje došao sam na ideju da napravim jedan sportsko-rekreacijski centar na otvorenom. Po generalnom urbanističkom planu cijela zona na kojoj posjedujemo zemljište, a uz nas i drugi vlasnici poput obitelji Reić je namijenjeno za sport i rekreaciju (R1 zona). Student sam sportskog menadžmenta i ponukan novim znanjem na tom području odlučio sam krenuti u izradu plana i projekta koji bi zasigurno doprinio kvaliteti življenja na području Grada Splita. Napravio bi se kompleks koji bi bio pogodan za sve dobne uzraste. Cijeli elaborat sam izradio zajedno sa svim aspektima financijske strukture i dugoročnim ciljevima u nadi da mi ništa ne može kompromitirati projekt. Veoma optimistično sam došao do Upravnog ureda za prostorno i plansko uređenje Grada Splita kako bih zatražio lokacijsku informaciju sa svrhom prvog koraka prema ostvarenju svog projekta, mislio sam da ništa ne može poći po zlu jer znam da je privatno zemljište i da je zona namijenjena točno za ono što bih moj projekt sadržavao. Iako je osoba iz Upravnog ureda bila oduševljena projektom i idejom, odgovor koji sam dobio me jako razočarao, naime za vrijeme bivših gradonačelnika točnije 2008. godine je donesen zaključak da bi na toj lokaciji bilo dobro napraviti gradski projekt. Danas je 11.9.2020 godine, katastarske čestice raznih privatnih vlasnika skupa sa gradskim dijelom stoje prazne i čekaju dan kada će se nešto pokrenuti. Apeliram na to da se vijećnici Grada Splita angažiraju i da se grad očituje sa konkretnim prijedlogom o budućnosti navedenog zemljišta. Jako je ružno za čuti da jedan mladi student koji ima plan i prijedlog, ne može isti ostvariti na privatnoj zemlji iz razloga što grad navodno ima u cilju napraviti gradski projekt za kojeg nitko ne zna. Gdje je taj projekt, gdje su elaborati, gdje je plan, zar trebamo čekati još 12 godina da se nešto pokrene? Taj komad zemlje je moja djedovina i moja budućnost, neovisno o projektu koji je već ionako ugrožen, želio bih žurno očitovanje svih nadležnih o navedenom zemljištu.

Split, 11. rujna 2020.

Srdačan pozdrav,

Ivan Vrgoč

– Poštovani gospodine Ivane,

moram Vas razočarati, obratili ste se ljudima koji samo misle da vode glavnu riječ u gradu Splitu po pitanju mnogih stvari pa tako i urbanizma, ali to nije tako. Ovdje su uvijek bili i biti će glavni oni ljudi koji su u sjeni, koji su financijski jako moćni i koji su prije 15 godina skrojili i Vašu sudbinu, barem onu financijsku. Ostavili su Vam dvije mogućnosti; da prodate zemljište njima ali po daleko nižoj cijeni od njezine stvarne vrijednosti ili da čekate nekoliko desetljeća ispravak Gup-a, međutim, ni tada nema jamstva da će Vaš problem biti riješen. Vi ste jedan od stotinu primjera koji dokazujete da mi koji smo izabrani da Vas predstavljamo nismo toga dostojni. Doduše, Vaš primjer je toliko bezočan da ne znam s kime bi Vas usporedio. Za razliku od većine, Vi čak i ne tražite da se promijeni zona iz slabo profitabilne rekreacijske u stambenu ili poslovnu pa je Vaš problem tužnije i jadnije čitati. Navest ću Vam samo nekoliko primjera da shvatite kako stvari stoje, a meni i mojim kolegama na osudu i sramotu. O prvom primjeru može posvjedočiti i kolega vijećnik Tonći Blažević jer smo skupa saslušali probleme ovih ljudi. U ulici Put Suplavla nalazi se desetak legalnih starih kuća u stambenoj S zoni. Ali kao i u Vašem slučaju, u nekom tamnom kutu tekstualnog dijela Gup-a stoji rečenica da se na tom području može graditi ili nadograditi samo ako je parcela veća od 3 000 kvadrata. A ona je veličine 2 700. Međutim, jedan poznati moćnik ima susjednu parcelu veličine 12 000 kvadrata. To Vam u prijevodu znači da oni ne mogu ništa graditi ili nadograditi, ali zato može on ako mu prodaju svoje nekretnine.

Ili cijelo područje od Trstenika pa do Duilova je zarobljena T zonom što znači da ne možete napraviti kuću za život ali možete napraviti apartman. Uzalud vam je ako želite otvoriti vrtić, veterinarsku stanicu, frizerski salon ili odvjetnički ured. Morate biti vlasnik apartmana i točka. Ili veliki dio Mejaša koji se vodi kao industrijska zona, a tamo gdje je nekada i bila industrija to više nije. Takve i slične primjere mi nismo u stanju proanalizirati i ispraviti već 15 godina. Umjesto da na svakoj sjednici raspravljamo o takvim problemima i pomognemo Vam da prodišete ili barem da znate kako stvari stoje, mi Vas puštamo da se utapate u ogorčenosti. Vlast ne želi tako raditi jer očito nemaju probleme kao što ih imate Vi, a oporba kao nekakvu mantru ponavlja da su izmjene Gup-a ‘trgovina i kriminal’. Pa tako najveća oporbena stranka u Gradskom vijeću ‘Pametno’ kažu da oni nisu za ‘točkaste’ izmjene nego za ‘cjelovite’. I nitko ne razumije što to uopće znači? Kada je GUP jednom donesen on se može samo korigirati, a ne ponovno donositi ‘cjelovito’. Osim ako se ne žele igrati bojicama pa u tom slučaju žuto označene zgrade obojati oker bojom, umjesto svijetlo plave boje kojom je označeno more upotrijebiti modru boju, a ceste koje su označene sivom bojom nakon njihovih ‘cjelovitih’ izmjena postanu antracit. Naravno da im je lakše odbaciti sa sebe odgovornost ponavljajući do besvijesti da se radi o ‘političkoj trgovini’ ali nikako da objasne sebi i drugima jednu nelogičnost; pa kakva je to trgovina koja se ne može realizirati već 15 godina? I tako ćete Vi za njih biti i dalje ‘neželjena točkasta izmjena’, na Vama i sličnima će se demonstrirati principi, a ustvari je istina jednostavna; jednima ne odgovaraju izmjene GUP-a jer tako štite najkrupnije igrače, a drugi se ne upuštaju u izmjene jer im je lakše napadati ove prve. Postoje i treći; oni ništa ne razumiju i Vaši ih se problemi ne dotiču. I na kraju tu su i oni četvrti; nemoćni i bez stranačke infrastrukture da iniciraju bilo kakve promjene. Kada shvatite gospodine Ivane da na svojih 5 000 m2 nećete moći graditi niti bilo što zaraditi, a ako nemate riješeno stambeno pitanje, preostat će Vam napraviti samo jedno. Otići u banku, zadužiti se do kraja života i kupiti stančić od najkrupnijih igrača koji ga zbog kontroliranog urbanizma prodaju po najskupljoj cijeni. Ja Vas razumijem jer su to na sličan način napravili mojoj obitelji i mojim susjedima. Jedino što razlikuje mene i Vas je što sam ja nakon 15 godina odustao od svoga zahtjeva za izmjenom Gup-a jer sam shvatio da mi je život proletio u lažnoj nadi. Nadam se da ćete Vi imati više sreće. Žao mi je što ste upali u ralje urbanističke mafije i jalovih političara.

Srdačno Vas pozdravljam,

Ante Zoričić

Gradski vijećnik1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime