Na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Splita koja se jučer održala u gradskoj upravi, predstavljeno je i usvojeno preliminarno izvješće Hrvatskog šumarskog instituta o privremenim rezultatima analize postojećeg stanja Park šume Marjan te je raspravljen i usvojen i Akcijski plan revitalizacije, obnove i ozdravljenja park šume. Povodom sjednice, JUPŠ Marjan objavila je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Sukladno najnovijem izvješću sa 17. sjednice Stožera za Civilnu zaštitu Grada Splita (https://www.split.hr/…/stozer-civilne-zastite-usvojio-akcij… ) , Javna ustanova Park-šuma Marjan je primorana reagirati.

Javna ustanova Park-šuma Marjan je već pred 16. sjednicu Stožera Civilne zaštite Grada Splita, u zadanom roku, 30. rujna (HP povratnica 3. listopada), PRAVOVREMENO POSLALA koordinatoru Stožera CZ Grada Splita, gdinu Nenadu Ružiću, izvješće o svojim aktivnostima u vanrednoj situaciji koji ga je PREŠUTIO. Dakle, isto mu je dostavljeno 19 dana !!! prije 16. sjednice od 22. listopada.

Nakon primljenog Zapisnika 16. sjednice, JU PŠM je 11. studenoga 2019. poslala očitovanje o svim NEISTINAMA IZVJEŠĆA KOORDINATORA Stožera, očitujući se točku po točku na njegove navode, ponovo dodajući sve AKTIVNOSTI koje je JU PŠM provodila tijekom trajanja vanredne situacije, a gdin. Ružić NAMJERNO ispustio u svom izvješću.

To očitovanje JU PŠM je DOSTAVLJENO Načelniku stožera CZ Grada Splita, Gradonačelniku, kao i svim vijećnicima koji su netom uoči Sjednice Gradskog vijeća preuzeli dokumentaciju od Stožera CZ.

Taj su dokument objavili i elektronički mediji, 8 dana pred 17. sjednicu, stoga je nepojmljiva konstatacija Stožera CZ da je izvješće JU PŠM “ponovno prebačeno na sljedeću sjednicu jer nije pravodobno pripremljeno.”

JU PŠM je izvješće pravodobno pripremila i dostavila i za 16. sjednicu, i za 17. sjednicu, s njime su upoznati i vijećnici i javnost, a razlog prešućivanja se, pretpostavljamo, nalazi u sadržaju koji ne ide na ruku ni ovakvoj sanaciji ni ponašanju Koordinatora.

JU PŠM je 11. studenog u istom mailu Načelniku Stožera, Gradonačelniku i vijećnicima poslala i svoje očitovanje o NETOČNOM izvješću nadzora radova, tvrtke Stenavert.

Nepojmljivo je da NIŠTA OD TOGA nije uvršteno u dnevni red 17. sjednice stožera CZ, kao ni bilo koje slovo o aktualnim KAZNENIM PRIJAVAMA DRŽAVNOG inspektorata za nepoštivanje Ugovora Grada i izvođača, te pustošenje šume.

Stožer se ponaša kao da nema odgovornost za aktualna događanja, kao da se to njega ništa ne tiče, još uvijek podržava svog Koordinatora, čak i s kaznenom prijavom Državnog inspektorata, a umjesto Načelnika ili Zamjenika načelnika Stožera, sjednicom je predsjedavao Gradonačelnik, iako je to Poslovnikom predviđeno samo proglašenjem velike nesreće, što nije definirano u Odluci Župana.

JU PŠM je članovima Stožera CZ uoči spomenutog 17. sastanka, poslala i upozorenje da
– usvajanjem tzv. Akcijskog plana HŠI,
– koji ulazi u sferu gospodarenja u trenutku kada je Plan gospodarenja tek pred usvajanjem,
– kada status šume nije raščišćen,
– koji predviđa velika proračunska sredstva za “edukacije posjetitelja”, izrade “promo filmova”, izrade “tematskih stručnih časopisa”, financiranja “tematskih objava na webu” …

Stožer CZ izlazi iz okvira “Odluke o proglašenju vanredne opasnosti”, članka 2: “- Zadužuju se Grad Split i sve nadležne ustanove i institucije provesti potrebne mjere zaštite kako bi se spriječio nastanak elementarne nepogode odnosno daljnje uništenje drvenaste vegetacije – lokalitet Park šuma Marjan.”

Zanimljiva je formulacija u izvješću Stožera o Akcijskom planu HŠI koji će obuhvatiti “njegu i održavanje obnovljene šume, kako se u budućnosti, radi zanemarivanja i nedjelovanja, situacije kao što je ova s potkornjakom, više ne bi ponovile.”

Baš HŠI je bila prva institucija koju je JU PŠM pozvala kod sušenja šume, potpisala Ugovor o istraživanju nematode, ukazala na mogućnost potkornjaka.

Dr. Pernek je tada dao stručno mišljenje da se ne radi o najezdi potkornjaka, te na daljnjim tribinama rekao da je JU PŠM pravovremeno reagirala, prezentirao dokaze da prenamnažanje potkornjaka nema nikakve veze s “zanemarivanjem” šume.

HŠI je tek u siječnju 2018. potpisao “zeleno svjetlo” za Akcijski plan borbe protiv potkornjaka kojeg je JUPŠM počela provoditi. Spada li to u “nedjelovanje”?

Nakon toga su napustili “Povjerenstvo za Marjan”, jer Povjerenstvo nije stavilo njihovu Ponudu za pošumljavanje na svoj dnevni red iako mu ga je JUPŠM prosijedila, a zatim uz postojeći Ugovor o monitoringu s JUPŠM, sklopili još jedan Ugovor slične tematike o Marjanu s Gradom Splitom.

Radujemo se svakom stručnjaku koji može doprinijeti obnovi Marjana no valja se prisjetiti tko je kakvu ulogu imao i do sada, te o čijem se “zanemarivanju i nedjelovanju” priča? Gradonačelnikovom odbijanju sastanaka sa JUPŠM na temu sanacije, odbijanju Povjerenstva za Marjan da stavi pošumljavanje na dnevni red, HŠI nedjelovanju u Povjerenstvu za Marjan, unatoč tekućem Ugovoru o monitoringu? Hoće li sve to biti riješeno novim lijepim financijskim ugovorom?

Pozivamo Stožer da, sukladno Kaznenim prijavama Državnog inspektorata, prvo preispita djelovanje izvođača sanacije i njihova nadzora, a napose pozove na odgovornost Koordinatora CZ Grada Splita, Nenada Ružića, koji je nesmotrenim ponašanjem, zanemarivanjem Zakona o šumama, na što je Ministarstvo pravovremeno upozorilo Stožer, zanemarivanjem Ugovora izvođača i Grada, preuzimanjem uloge vladara a ne koordinatora, doveo u pitanje kredibilitet Stožera CZ Grada Splita.
Prijave pljušte, a baba se češlja.

Damir Grubšić, dipl.ing.građ.
ravnatelj
Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan”1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime