“Pretežno oblačno, s padanjem blata”: Nakon leda i snijega, Split i okolicu prekrio pustinjski pijesak

Snažni južnu vjetrovi podigli su velike količine pustinjskog pijeska sa sjevera Afrike i preko Sredozemnog mora ga donijele sve do načih područja

Zatopljenje se nastavilo na cijelom Jadranu tijekom petka. Jutros su temperature zraka u Dalmaciji mjestimice premašile 10 Celzijevih stupnjeva. Nakon nekoliko ledenih dana, danas prvi put nijegdje u Dalmaciji nije bilo temperaturnih minusa, čak ni u najvišim planinama.


Zatopljenje je posljedica dolaska nove ciklone sa zapada s čije prednja strane pritječe topao i vlažan zrak. Snažni južni vjetrovi podigli su velike količine pustinjskog pijeska sa sjevera Afrike i preko Sredozemnog mora ga donijele sve do načih područja. Zbog toga je noćas u Splitu, ali i velikom dijelu Dalmacije padala kiša koja sadrži saharski pijesak.

VEZANI ČLANAK:

Splićani se pitaju zašto pada šporka kiša: Nakon “Sibira”, stigla nam je “Sahara”!

Autopraonice trljaju ruke, a kako Split i okolica nakon “blatnjave” kiše izgledaju danas, pogledajte u priloženoj fotogaleriji autora članova Crometeo tima:

Jučer na na Dinari padao snijeg koji sadrži pustinski pijesak. Ovo je jutrošnji prizor s planinarskog skloništa Puma (1630m) na Dinari:Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0