Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Presolili ste jelo? Nemojte ga bacati, znamo par načina kako ga spasiti

Dogodilo se svakome - kuhate s guštom, jelo miriši fantastično, vi ga probate, a onda shvatite da ste pretjerali sa solju i uhvati vas panika
D.D./Foto: Pixabay10. svibnja 2025. 07:12
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Dogodilo se svakome - kuhate s guštom, jelo miriši fantastično, vi ga probate, a onda shvatite da ste pretjerali sa solju i uhvati vas panika. No, nema potrebe za time - presoljeno jelo ne mora značiti da ćete ga morati baciti. Uz malo strpljenja i nekoliko osnovnih sastojaka, lako je popraviti stvar, piše Index.

Iako se čini kao nepovratna pogreška, postoje trikovi koji mogu ublažiti ili potpuno popraviti slanost jela, a u nastavku donosimo četiri brza trika uz koje ćete popraviti svako presoljeno jelo.

1. Dodajte krumpir

Krumpir je stari trik naših baka. Ogulite jedan ili dva sirova krumpira, prerežite ih na pola i ubacite u lonac s presoljenim jelom (ovo je idealno za variva, gulaše, juhe i umake). Kuhajte 10-15 minuta, a zatim ih izvadite. Krumpiri će "povući" višak soli iz tekućine, no pazite da krumpir ne ostavite predugo u jelu, jer bi mogao promijeniti njegov okus.

2. Razrijedite jelo

Ako je moguće, dodajte više tekućine kako bi se koncentracija soli smanjila. Ovisno o jelu, možete dodati malo vode, neposoljenog temeljca, vrhnja ili mlijeka, a u nekim slučajevima možete dodati i još neutralnih sastojaka, poput povrća, riže, tjestenine ili mesa.

3. Dodajte kisele ili slatke sastojke

Kiselina (limunov sok, ocat, rajčica) i slatkoća (med, šećer) mogu pomoći "zamaskirati" slanost i vratiti ravnotežu okusa. Dovoljno je dodati malu količinu, kap po kap ili prstohvat po prstohvat, dok ne postignete željeni rezultat.

4. Jelo ublažite na tanjuru i poslužite ga uz blaži prilog

Ako je jelo već gotovo i nema vremena za prepravljanje, poslužite ga uz nešto neutralno što će ublažiti slanost, poput riže, kuhanog krumpira, tjestenine ili kruha. To neće promijeniti jelo, ali će ga učiniti lakšim za jelo, a odlično funkcionira ako ste presolili neki umak ili varivo.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
2
What?
2
Laž
0
Sad
0
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Vikend u Rusulici - najisplativiji izlazak
10
min
Vikend u Rusulici - najisplativiji izlazak
Oprez pri konzumaciji hrane iz limenki: Detaljno provjerite ambalažu
16
min
Oprez pri konzumaciji hrane iz limenki: Detaljno provjerite ambalažu
Mimohod koji spaja generacije: Ovako su Splićani odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje
33
min
Mimohod koji spaja generacije: Ovako su Splićani odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje
Koliko ljudi se okupilo u Vukovaru na Koloni sjećanja?
46
min
Koliko ljudi se okupilo u Vukovaru na Koloni sjećanja?
Splićanin Duško o božićnicama: "Trebala bi biti barem jedna prosječna plaća. Ako nema grad, neka da država”
1
sat
Splićanin Duško o božićnicama: "Trebala bi biti barem jedna prosječna plaća. Ako nema grad, neka da država”
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krenuli radovi kod Dugopolja, onda je uslijedilo iznenađujuće otkriće: Evo što je otkriveno
    Krenuli radovi kod Dugopolja, onda je uslijedilo iznenađujuće otkriće: Evo što je otkriveno
    18. studenoga 2025. 17:43
  • Torcida skandirala "Vukovar! Škabrnja!", a zatim je krenula pjesma "Moja domovina"
    Torcida skandirala "Vukovar! Škabrnja!", a zatim je krenula pjesma "Moja domovina"
    18. studenoga 2025. 20:27
  • BEZ STRUJE Nemojte da vas iznenadi, obavite potrebno: Dijelovi Splita, doline Neretve i omiškog zaleđa sljedeća dva dana bez električne energije
    BEZ STRUJE Nemojte da vas iznenadi, obavite potrebno: Dijelovi Splita, doline Neretve i omiškog zaleđa sljedeća dva dana bez električne energije
    18. studenoga 2025. 19:02
  • Uhićena dva policajca iz Dalmacije. Jedan završio u pritvoru, drugi zaradio kaznenu prijavu. Evo što su napravili
    Uhićena dva policajca iz Dalmacije. Jedan završio u pritvoru, drugi zaradio kaznenu prijavu. Evo što su napravili
    18. studenoga 2025. 19:14
  • "Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku": Prijetnja koja otkriva razmjere zločinačkog plana
    "Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku": Prijetnja koja otkriva razmjere zločinačkog plana
    18. studenoga 2025. 12:00
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.