U splitskom KBC-u trenutačno se liječi 81 osoba, pet ih je na respiratoru, a u protekla 24 sata, nažalost, preminuo je jedan muškarac od 60-ak godina.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić od sinoć je na nogama. Za HTV je rekao kako ima dojam da u protekla tri dana dolaze u nekakvu ravnotežu broj primljenih i otpuštenih pacijenata.

– Vjerojatno će broj (primljenih, op.a.) ipak rasti, ali nadam se da to neće biti eksponencijalno. Mi smo se organizirali za dvostruko više oboljelih, tako da se nadam da ćemo to moći svladati. Pet pacijenata je na respiratoru i to su najteži, životno ugroženi bolesnici. Imamo još tri ili četiri bolesnika koji su zaista teži, ali nisu još za respirator, dobivaju ostale oblike terapije. Većina ostalih su srednje teški bolesnici, ako ne računamo one koji su bolje pa se pripremaju i nekakvi otpusti – rekao je.

U Splitu ispred ulaza u hitni prijam bolnice na Križinama hrvatska vojska postavila je dva šatora za opservaciju pacijenata koji čekaju rezultate PCR testova. U splitskom KBC-u posljednjih dana sele pojedine odjele kako bi se povećao broj kreveta za pacijente pozitivne na koronavirus. Na pitanje imaju li plan C ako broj zaraženih naraste, dr. Ivić odgovara:

– Naš plan C je zapravo bio proljetni plan A. I to je moguće, da jednu bolnicu pretvorimo, ali osigurali smo više od 160 kreveta. Prema tome, vjerujem da nam taj plan C zaista neće trebati. Među bolničkim osobljem također ima inficiranih. Da su svi zdravi, da i nisu u samoizolaciji, bolnica bi teško funkcionirala – kaže Ivić.

– Nema nas dovoljno. Ljudi rade s puno većim intenzitetom, većim naporom. Međutim, ta iskrenja su očekivana u ovakvoj epidemiji. Uspijevamo pokriti službu. Naša sreća je u tome što ti koji su bolesni nisu teže inficirani, samo manji dio njih ima blaže simptome infekcije, rekao je.

Epidemija se ne stišava ni u Zagrebu, koji ima 54 nova slučaja. Dobra vijest je da su većina novozaraženih kontakti prethodno oboljelih, što znači da je većina njih prethodno bila u samoizolaciji. Samo nekoliko oboljelih zarazilo se na godišnjem odmoru, a dio slučajeva uvezen je iz susjedne BiH.

U Hrvatskoj je posljednjih nekoliko dana sve više testiranja na koronavirus. Moguće je da smo i zbog toga svjedočili velikom porastu broja novozaraženih. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” od ponedjeljka će povećati svoje kapacitete, moći će testirati i do 700 osoba dnevno.

U ponedjeljak počinje i nova školska godina, bitno drukčija od svih prethodnih. Iz zavoda “Dr. Andrija Štampar” kažu da nisu u strahu. Ako se svi budu držali propisanih mjera, poručuju, ne bi trebalo biti većih problema.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime