Pravobraniteljica od nadležnih tražila niz informacija o okolnostima tijekom požara u Splitu i okolici

Tražila je, između ostalih, i informacije o kriterijima po kojima je proglašena elementarna nepogoda, odnosno zašto požar nije kategoriziran kao velika nesreća

Požar koji je 17. srpnja 2017. zahvatio dijelove grada Splita pokazao je slabosti sustava civilne zaštite – zakazalo je informiranje građana, dio kuća obranjen je zahvaljujući njihovom samoorganiziranju, a unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca na terenu je bio vidljiv i problem njihove nedostatne opremljenosti.


Zato je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila niz pitanja Državnom uredu za zaštitu i spašavanje, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Splita, upravo s ciljem unaprjeđenja sustava.

Tražila je, između ostalih, i informacije o kriterijima po kojima je proglašena elementarna nepogoda, odnosno zašto požar nije kategoriziran kao velika nesreća. Naime, za to su bili ispunjeni kriteriji iz Zakona o sustavu civilne zaštite, s obzirom da su u gašenju požara sudjelovale vatrogasne postrojbe iz gotovo cijele zemlje, a bile su aktivirane i Oružane snage RH i policija.

Pravobraniteljica je izrazila i duboko poštovanje i zahvalnost svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi, oružanih snaga, policije, civilne zaštite, građanima i svim drugim uključenim osobama, udrugama i institucijama, koji su nesebično i požrtvovno sudjelovali u gašenju požara i na taj način spriječili još teže njegove posljedice.

Ured pučke pravobraniteljice i ranije je radio na poboljšanju sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama. Tako je niz preporuka upućen nadležnim tijelima nakon katastrofalnih poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2014, piše na stranicama obudsman.hr.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0