Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je 15. studenog uručila odlikovanja i priznanja sportašima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima za doprinos na različitim poljima društvene djelatnosi. Među njima se našla i zadarska klapa Intrade koja je dobila Povelju republike Hrvatske za osobite zasluge u besprijekornom glazbenom izričaju, izraženoj sugestivnosti u izvođenju pjesama te promociji klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Na ovo priznanje je reagirao jedan od voditelja Inicijative za osnivanje Saveza za Poljica i vrsni klapski znalac koji već godinama organizira smotru klapa u Kostanjama, Ante Mekinić, koji napominje da iako Intrade možda zaslužuje priznanje za promociju glazbe, ono čime se oni bave nije dalmatinsko klapsko pjevanje.

– Iako mi se i samome ponekad otme, pa uz “klapu” Intrade zapjevušim poneki šlagerski stih, vijest da je “zadarska klapa “Intrade” dobila Povelju Republike Hrvatske za promociju klapskog pjevanja” zapljusnula me valom pitanja: ili ja ne znam što je (dalmatinsko) klapsko pjevanje, ili Predsjednica ne zna što je (dalmatinsko) klapsko pjevanje, ili klapa Intrade na neki drugi način osim pjevanja, a koji meni nije poznat, promovira (dalmatinsko) klapsko pjevanje ili (dalmatinsko) klapsko pjevanje (više) nije ono što sam ja cijeloga života mislio da jest i napokon, da li je u postupku predlaganja konzultiran Festival dalmatinskih klapa u Omišu?

Ako FDK Omiš nije upitan za mišljenje, onda bi Festival kao institucija kojoj je povjereno na čuvanje ovo nacionalno i svjetsko kulturno dobro morao reagirati, pa napokon definirati što je to (dalmatinsko) klapsko pjevanje, (dalmatinska) klapska pisma i (dalmatinska) klapa i nakon toga to isto kulturno dobro zaštiti te Predsjednici i svima drugima dati to na znanje.

Do tada mi ne preostaje ništa drugo nego vokalno-instrumentalnoj skupini Intrade, koja se poput mnogih koje to nisu naziva klapom, čestitati na visokom priznanju koje oni doista zaslužuju, ali za promociju glazbe neke druge vrste kojoj ja, zbog osobne nekompetentnosti, ne bih nadijevao ime. – zaključio je Mekinić.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0