Puno naših čitatelja žali se ovih dana na nesnosan smrad koji se širi zbog sanacije Karepovca. Osim stanovnika koji žive u neposrednoj blizini, dosta je pritužbi s Dračevca, čak i Solina. Južni vjetrovi neugodno mirise zadnjih dana tjeraju sjevernije od Splita.

Za stanje s kakvoćom zraka u Splitu i okolici pokušali smo dobiti komentar dr. Jasne Ninčević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, no dobili smo tek uputu kome dalje da se javimo:

– Za kvalitetu zraka obratite se, molim Vas, nadležnima u Čistoći i Gradu Splitu – bila nam je kratka ravnateljica.

Dok čekamo odgovore na upite koje smo poslali na nekoliko adresa i koje ćemo objaviti po primitku, prenijet ćemo objavu splitskog odvjetnika Miše Živaljića. Živaljić je pozvao građane na akciju:

– Agenciji za zaštitu okoliša, koja se između ostalog bavi utvrđenjem kvalitete zraka u RH, poslao sam e-mail dopis s molbom radi hitnog utvrđenja razine onečišćenja zraka u Splitu i Solinu, a što je nastalo povodom sanacije Karepovca. Zanima me ima li u zraku osim sumporovodika i amonijaka, arsena, olova itd. Nema smisla da nam posthumno utvrđuju dijagnoze. Akcija, dragi moji građani, akcija!

Jer se u pola Splita i Solinu ovih dana ne može živit od štetnih imisija. Ukoliko se ogluše, idemo na vještačenje po stručnjaku za zaštitu okoliša. Čl. 110. Zakona o vlasništvu, Ustav i čitav niz podzakonskih propisa daje nam to pravo. Svaka čast sanaciji, to je potrebno. To je dugoročni cilj. Ali na prvom mjestu je zdravlje naših građana pa sve ostalo – napisao je Živaljić i dodao da mu se javlja sve više građana koji imaju glavobolje, mučnine i povraćaju.

Uslijedili su brojni komentari, a evo samo nekih od njih:

“Jučer sam bila na Dračevcu na Sudu. Jutros sam se probudila sa respiratornim problemima (sinusi i grlo). Zadnje 3. g. nisam imala takvih problema”.

“Svi moramo reagirati, ne može pojedinac puno uraditi sam”.

“Radi se o beznađu. Ljudi ne vjeruju da se ovde više išta može promjeniti, to je stanje uma ovog naroda”.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0