POZNATI DOBITNICI PLAVE VRPCE VJESNIKA Ovo su heroji koji su riskirali svoj život spašavajući tuđi

Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika 2019. bit će održana u ponedjeljak, 2. prosinca u 18 sati


Poznati su dobitnici 55. Plave vrpce Vjesnika, koju od 2012. godine dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske.


Dobitnik Plave vrpce Vjesnik 2019. u pojedinačnoj konkurenciji je šibenski vaterpolist Antun Goreta (24), koji je za iznenadne oluje 15. lipnja ove godine iz pobješnjelog mora kod Anzija, talijanskog grada udaljenog 50 kilometara od Rima, spasio desetak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasioca; učinio je to zajedno s kolegom vaterpolistom Lucom di Rocco, s kojim igra u talijanskom A2 ligašu Latina Anzio. Zbog valova visokih 5-6 metara i jakih morskih struja kupači nisu mogli izaći na pješčanu plažu, a nije pomogao ni živi lanac od stotinjak ljudi, kao ni brzo pristigla dva spasilačka broda te dva helikoptera.

„Na dijelu plaže na kojem smo se nalazili Luca i ja more je bilo tek malo valovito pa nismo ni slutili da se stotinjak metara dalje odvija prava drama. Ugledavši ljude kako se očajnički bore s valovima u nastojanju da se domognu plićaka, bez razmišljanja smo skočili u more da ih spasimo. Ogromni valovi dignu te na vrh i bace prema naprijed, a kad propadneš u taj vodeni ponor, jake struje te povuku još dalje od obale. Sve je trajalo dvadesetak minuta, a kad smo spasili i posljednjeg kupača, iskoristivši svoje plivačko znanje i snagu, 300-tinjak ljudi okupljenih na obali nagradilo nas je pljeskom,“ ispričao je Goreta.

U pojedinačnoj konkurenciji nominiran je bio i poduhvat koji je počinio Siniša Leto (52) iz Pule. On je u tajlandskom ljetovalištu Pataya 11. siječnja ove godine spasio dvojicu kineskih kupača, koji su hodajući plićakom pješčane plaže iznenada izgubili tlo pod nogama.

„Kinezi su bili smrtno preplašeni, te nije bilo šanse da ih spasim plivajući. Zgrabio sam ih za zapešća ruku te zaronio oko metar, a onda hodao po morskom dnu prema obali. Nekoliko puta sam izronio da sva trojica uzmemo zraka, a tih dvadesetak metara hoda za život trajalo je cijelu vječnost“, prisjeća se Leto.

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2019. pripala je spasilačkom timu Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i posadi transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), koji su zajedničkim snagama spasili unesrećenog ribara s koće „Kordika2“ (21m). Ovo zahtjevno spašavanje odrađeno je na otvorenom moru, 17 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od 3 metra.Posadu helikoptera činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači – stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović, uz kojeg su još bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica. Kada je helikopter doletio iznad koće koja se kretala uz valove, započela je vrlo opasna operacija spuštanja u košari spašavatelja Tasića na ribaricu, točnije na plato veličine 5 puta 7 metara, što je učinjeno iz petog pokušaja. Moralo se paziti da čelično uže s kojim je spuštan Tasić ne zapne za ogradu ili neki drugi dio nadgrađa koće.

Koliko je operacija bila zahtjevna svjedoči i to da je helikopter sat vremena lebdio iznad ribarice na dvadesetak metara visine. Pritom je vrtloženje zraka stvarano lopaticama rotora doslovce otpuhivalo koću, što je predstavljalo veliku opasnost za spašavatelje. Prilikom podizanja ribara koji je imao kardiovaskularnih problema, Tasić je s koće konopcem držao košaru kako se ne bi vrtjela te negdje udarila ili zapela. Potom je u helikopter podignut i ovaj hrabri HGSS-ovac, a na heliodromu Firule već je čekao medicinski tim KBC-a Split.

Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika 2019. bit će održana u ponedjeljak, 2. prosinca u 18 sati u hotelu Radisson Blu u Splitu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime