Požar na Vrdovu i dalje aktivan: U opasnosti je vrijedna flora i fauna dinarskog područja

Opožareni prostor je i jedini u Europi na kojem žive sve tri zmije otrovnice: riđovka, poskok i žutokrug

U subotu u popodnevnim satima izbio je požar na Vrdovu koji je do sada zahvatio oko 500 hektara trave i niskog raslinja.


Gostujući u programu Hit radija, zapovjednik sinjskog DVD-a-a Stipe Ančić kazao je da, iako požar vizualno izgleda jako loše, stanje na požarištu je zadovoljavajuće te za sada ne prijeti vikend naselju u Jukića stajama.

Požar gasi 40 vatrogasaca DVD-a Sinj, DVD-a Trilj, DVD-a Vrlika te županijski sezonci, a na raspolaganju im je 8 vozila, prenosi Ferata.

– To su vrhovi planina kojima se ne može pristupiti, požar se gasi s pristupnih puteva i zaustavlja se onoliko koliko se može. Najbitnije je da za sada vatra ne prijeti ni stambenim objektima ni vikend naselju koje se nalazi ispod požarišta. Požar se širi prema granici s BiH, ali ni tu nema opasnosti jer nema ni kuća ni vikendica, samo ogromno područje na kojemu je trava. Jučer su vatrogasci imali i pomoć zračnih snaga, ali zbog velike količine dima zračne snage su radile koliko su mogle. Nemoguće je planinu ugasiti dok pješadija ne prođe. Jedan dio Debeloga brda i ispod Sajmišta prema Goveđoj kosi je obilježeno minsko polje, a taj dio ne mogu gasiti ni ljudi ni avioni. Stanje je za sada zadovoljavajuće i ne bi trebalo biti nikakvih problema. – kazao je Ančić.

Vatra uništava vrijednu floru i faunu

Kako doznajemo na teren bi uskoro trebali izaći Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova Splitsko-dalmatinske županije i Dražen Glavina, zapovjednik županijske JVP. Požar je planuo još u subotu, a u razgovoru sa Stipom Božićem doznali smo kako su do danas na požarištu bila samo 4 vatrogasca, a HGSS je ponudio pomoć u gašenju ovog požara. S terena doznajemo kako se požar od subote razbuktao i prouzrokovao veliku štetu za floru i faunu ovog područja, te se proširio na susjednu Bosnu i Hercegovinu. Iz BiH trenutno nitko ne gasi požar. Izvor s terena govori da požar još uvijek nije pod kontrolom i kako je došlo do zakašnjele reakcije u gašenju ovog požara. Jučer su požar gasili 3 air traktora i jedan kanader, a na terenu priželjkuju i kišu koja bi uvelike pomogla u gašenju ovog požara.

Važno je spomenuti kako ovaj predio pripada projektu “Natura 2000” u koji spada bogata flora i fauna dinarskog područja. Požar uništava vrijedan biljni i životinjski svijet koji će se teško ponovno oplemeniti. Sva divljač s ovog područja, kako nam javljaju, bježi pred požarom u susjednu BiH. Opožareni prostor je i jedini u Europi na kojem žive sve tri zmije otrovnice: riđovka, poskok i žutokrug. Također, ovo područje je bogato i endemskim biljkama i endemskom vrstom ptica – planinska ševa.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0