POŽAR NA HVARU POD KONTROLOM Stanje na deponiju zadovoljavajuće, dim polako jenjava

Hvarski vatrogasci polijevaju smeće strojevima, sanacija će trajati još najmanje dva dana

13:30 Kako nam javljaju s hvarskog požarišta, stanje je zadovoljavajuće. Bageri prokopavaju dok vatrogasci gase dublje slojeve, dim polako jenjava.


10:30 Gradonačelnik Starog Grada zatražio je hitno mjerenje kvalitete zraka zbog gustog dima koji se pruža s deponije.

Pogledajte kako je jučer izgledala sanacija požarišta u Starom Gradu

09:00 Kako nam je kazao zapovjednik hvarskih vatrogasaca, Nikola Škare, požar se ne širi ni u jutarnjim satima. Nema potrebe za kanaderima jer vatrogasci sa strojevima polijevaju smeće koje i dalje lagano gori.

Sanacija ovakvog terena, kaže Škare, trajat će još sigurno dva dana. Potrebe za kanaderima nije bilo. Na terenu je 30 vatrogasaca s 10 vozila


00:00 Od dežurnih vatrogasaca saznajemo da je požar na odlagalištu otpada u Starom Gradu stavljen pod nadzor. Ranije se požar počeo širiti prema šumi koja okružuje odlagalište, ali uspješno je zaustavljen.

Hvarski vatrogasci požar još gase, te će provesti noć na požarištu kako ne bi izmakao kontroli. Ujutro se očekuje dolazak kanadera koji će pomoći u gašenju.Gradonačelnik Starog grada, Antonio Škarpa, već je ranije upozorio sugrađane da ukoliko dođe do promjene smjera vjetra i dim krene prema kućama, zatvore prozore i vrata, te ne izlaze ukoliko ne moraju, kako ne bi udisali nusprodukte gorenja smetlišta, dok se požar ne ugasi.

21:40 Hvarski vatrogasci su potvrdili da požar još gori. Kažu da sve imaju pod kontrolom, požar se gasi i trenutno nije alarmantno stanje.

– Trenutno su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage s cijelog otoka Hvara koje rade na hlađenju odlagališta i pokušavaju zaustaviti širenje požara prema šumi. Građevinski obrti i firme s područja Starog grada rade na odvajanju opožarenog od neopožarenog otpada. Vjetar nam trenutno ide u korist, jer ne ide prema gradu. – kaže gradonačelnik Starog grada, Antonio Škarpa.

Doznajemo i da na terenu ima 56 vatrogasaca s 12 vozila, a požarište je udaljeno od prvih kuća oko 500 metara, pa kuće zaad nisu u opasnosti.

Gradonačelnik Škarpa je zamolio stanovnike da oslobode prolaz prema Rudini i odlagalištu, te maknu automobile s ulice ukoliko je potrebno, kako bi sve službe mogle nesmetano proći do požarišta.

– Ukoliko dođe do promjene smjera vjetra molim građane da zatvore prozore i vrata i ne izlaze ukoliko nije potrebno. – kazao je gradonačelnik, koji je i zamjenik zapovjednika DVD-a Stari grad.

U videu stanovnice Starog grada, koji je komentirala s “Gori nam naše lijepo smeće”, vidljiv je opseg požara.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/maja.koljanin/videos/10155520703259814/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

20:50 Požar koji je buknuo na deponiju poviše Starog grada na Hvaru se proširio i sad već prijeti da se pretvori u ekološku katastrofu. Naime, vatra je prodrla u dublje dijelove deponija i nastavlja se širiti. Vatrogasci su odmah po dojavi zatražili kanader, ali zbog mraka nije mogao poletjeti.

RANIJE OBJAVLJENO

Poviše Starog grada na otoku Hvaru je oko 20 sati planuo požar. Od hvarskih vatrogasaca saznajemo da gori deponij, a vatrogasci su već izašli na požarište i pristupili gašenju.

Radi se o manjoj površini, a više informacija će se znati uskoro.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0