POVODANJ NA ISTOKU SPLITA Rijeka Žrnovnica pretvorila se u blato i mulj, vodostaj Jadra raste!

Obilne kiše na istoku Splita donijele su nova zamućenja

Kako smo već izvijestili, jače grmljavinsko nevrijeme kasno ujutro i sredinom dana zahvatilo je dijelove srednje Dalmacije. Problem su izazvale obilne oborine u kratkom vremenu, ali i tuča. Prema podacima Crometeo mreže meteo postaja Pljusak.com, do 12 sati u Žrnovnici je palo 27 litara kiše (i tuče) po kvadratnom metru, Cisti Velikoj i Živogošću 24 litre, u Solinu i Muću 22 litre, Makarskoj 21, Milni 19 itd.


Oborine do 12 sati (Pljusak.com)

Obilne oborine na području Splita posljednjih mjeseci donose povremene probleme sa zamućenjima izvorišta Jadra i Žrnovnice. Dok informacije s Jadra čekamo, donosimo vam najnovije prizore snimljene u Žrnovnici. Tamo zadnjih sat vremena pada obilna kiša koja je rijeku pretvorila u blato i mulj. Očito sve dosadašnje kiše nisu do kraja isprale opožareno područje koje je stradalo u katastrofalnom požaru prošloga ljeta. Rijeka je smeđa i crna kao u najgorim danima nakon ljeta. Iako do trenutka pisanja teksta blatnjava voda nije ušla u vodoopskrbni sustav, vjerojatno je pitanje trenutka kada će se to dogoditi. Valja napomenuti da žrnovački vodovod nije u sustavu Vodovoda i kanalizacije, već ga se smatra ilegalnim. Građani su ga izgradili samodoprinosom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a ViK provodi monitoring. Iako Žrnovčani od rujna službeno ne smiju piti vodu iz svog vodoopskrbnog sustava gotovo svi koriste vodu i do sada nije zabilježen niti jedan slučaj narušavanja zdravlja zbog korištenja takve vode.

Naši čitatelji javljaju da je kiša poplavila dio prometne ceste od magistrale prema Žrnovnici.

Splićani strahuju da će zbog aktualnih obilnih oborina opet imati zamućen izvor Jadra, a hoće li se to dogoditi, znat će se uskoro. U svakom slučaju zbog obilnih oborina u Solinu, na Mosoru i u Zamosorju, vodostaj Jadra se diže iz sata i sat. Svoje fotografije možete nam poslati na info@dalmacijadanas.hr

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0