Ante Čikotić (MOST) na 15. sjednici splitskog Gradskog vijeća pitao je gradonačelnika da pruži odgovor što je poduzeo u proteklih 6 mjeseci po pitanju jednoglasno usvojenih zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita na tematskoj sjednici o Park šumi Marjan održanoj 4. travnja o.g. i to po pitanju:

– utvrđivanja vlasništva svih čestica u obuhvatu Park šume Marjan;
– evidentiranja svih šuma i šumskog zemljišta unutar obuhvata zaštićenog područja Park šume Marjan;
– pokretanja postupka cjelovite katastarske izmjere za područje Park šume Marjan;
– upisa posebnog pravnog režima u zemljišne knjige za sve čestice zemljišta unutar obuhvata Park šume Marjan;
– poduzimanja mjera za sprječavanje širenja te suzbijanja štetnih organizama u Park šumi Marjan;
– donošenja Plana upravljanja Park šumom Marjan čija izrada je trebala započeti još 2014. godine;
– izrade novog Plana gospodarenja Park šumom Marjan, s obzirom da važeći vrijedi do 31.12. o.g.
– analize mjera za smanjenje prometa unutar Park šume Marjan.

– Nije nam poznato da ste po ovim pitanjima išta poduzeli, a svjedoci smo da na Marjanu po pitanju utvrđivanja vlasništva vlada kaotično stanje, tj. iz odgovora Javne ustanove Marjan ne zna se uopće koja je površina Park šume Marjan, kolika je površina Marjan pod šumom, kolika površina je u privatnom vlasništvu, a kolika u gradskom, odnosno državnom vlasništvu, nego se stalno nabacujemo s paušalnim i netočnim podacima. Katastarsko i zemljišno stanje nije usklađeno,a što je najtragičnije postojanje Park šuma Marjan u zemljišnim knjigama uopće nije evidentirano.

Nije nam poznato jeste li sukladno zaključku Gradskog vijeća zatražili od Ministra poljoprivrede donošenje naredbe za sprječavanje širenja i suzbijanja potkornjaka s obzirom da smo svakodnevno svjedoci rapidnog širenja zaraze na Marjanu bez uočljivih aktivnosti na terenu.

Nije nam poznato kad će se donijeti Plan upravljanja Park šumom Marjan čija izrada ušla već u petu godinu.

Što je s novim Planom gospodarenja, s obzirom da novi ističe za manje od 3 mjeseca, a izrada novog traje od 6 do 9 mjeseci. Znači li to da ćemo u sljedeću godinu ući bez ažuriranog Programa gospodarenja za marjansku šumu.

I za kraj molimo da nam objasnite zašto niste ništa poduzeli da se promet vozilima na Marjanu smanji ili potpuno ukine, jer dokument koji je donio bivši gradonačelnik niste promijenili, što znači da ste očito toliko zadovoljni s dosadašnjom regulacijom prometa u Park šumi Marjan da ignorirate čak i zaključke Gradskog vijeća.

Uz usmeni odgovor očekujem i pisani odgovor za svaku pojedinačnu stavku pitanja temeljenu na zaključcima Gradskog vijeća od 4. travnja 2018. (SG 14/18) – pitao je MOST-ovac.

Odgovorio mu je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Katastarski je Marjan potpuno jasan, a zemljišno stanje mora regulirati sud, a ne Grad Split. Grad to ne može odraditi. Sve odraditi, pa predati državi – taj film nećete gledati.

Po pitanju potkornjaka u proračunu smo rezervirali sredstva za provedbu natječaja. PŠ Marjan će ovih dana raspisati natječaj za uklanjanje zaraženih stabala. Borba protiv potkornjaka nije pitanje koje mi ovdje na razini politike možemo rješavati. Ako mi struka kaže da nam trebaju određena i konkretna sredstava, mi ćemo ih osigurati.

Ante Čikotić je rekao da je sada jasno da imamo krizu vlasti i odnosa predstavničkog tijela koje je ustavna kategorija (Gradskog vijeća) i nepoštivanja i provedbe zaključaka koje je gotovo jednoglasno 04.04.2018. donijelo gradsko vijeće, a gradonačelnik ih otvoreno NE priznaje i javno kaže da ih neće provoditi.

– Gradonačelnik je javno rekao da ne poštuje Gradsko vijeće. Svi klubovi su donijeli zajednički stav. Očito gradonačelnik ne priznaje odluke koje su se tada donijele. Očigledno je da gradonačelnik ne pošutje tu sjednicu i sedam zaključaka. Tako imamo krizu predstavničkog tijela. Ići s mantrom da će nama Zagreb oduzeti nešto je deplasirano. Zašto tako niste nastupili s podrumima? Kako se točno radilo u slučaju Klisa?

Možda vam smeta ovo što se događaju na Marjanu? Zašto se traže povrati. Možda je odgovor sažet u privatnim parcelama. I onda dolazimo do prvih koji su prodavali. Nadam se da se radi o dezinformacijama. No ,brine me da gradonačelnik odbija provoditi zaključke. Sada kažete da se nova katastarska izmjera ne može provesti. Ovo je po meni skandal da se ne poštuje Gradsko vijeće – komentirao je Čikotić.

Odgovor gradonačelnika je bio kratak:

– Nema krize, ima samo politiziranja – kazao je Krstulović Opara.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime